Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘S Werelds grootste telescoop komt een beetje dichter bij de sterren

Geplaatst op maandag 27 juni 2022 om 08:17

De Extremely Large Telescope (ELT), het krachtigste optische instrument ooit gebouwd dat de waarnemingskracht van astronomen aanzienlijk zal vergroten, komt langzaam uit de aarde in het noorden van Chili, een van de beste plekken om naar de sterren te kijken.

Deze nieuwe “ogen op de lucht”, die vanaf 2027 zullen worden toegevoegd aan de krachtige observatie-instrumenten die al in gebruik zijn in de Atacama-woestijn, zullen het mogelijk maken om de huidige waarnemingscapaciteit met 5.000 te vermenigvuldigen, waardoor een blik wordt geworpen op wat tot nu toe onbekende plaatsen waren om vragen te beantwoorden Nog steeds open over de oorsprong van het heelal.

“Er zijn bepaalde wetenschappelijke vragen die we willen beantwoorden en deze vragen leiden tot de behoefte aan technologie die ons helpt ze te beantwoorden”, vertelde de Chileense astronoom Luis Chavarria van de European Southern Observatory (ESO) aan AFP. ELT.

“Astronomie bevindt zich altijd aan de rand van technologie, aan de rand van ontdekking en aan de rand van alles wat deze geweldige tools kunnen bieden”, zegt hij.

Huidige waarnemingsinstrumenten, zoals de Very Large Telescope (VLT) – het krachtigste instrument dat momenteel in werking is – en ALMA, ’s werelds grootste radiotelescoop, beide in het noorden van Chili, kunnen de vragen beantwoorden die wetenschappers zichzelf hebben gesteld. Drie decennia geleden.

Maar de grenzen van de kennis verlegden en dwong de bouw van efficiëntere instrumenten, zoals de ELT, die zal worden geïnstalleerd op een hoogte van meer dan 3.000 meter op de Armazones-heuvel, ongeveer twintig kilometer van de VLT. Eigendom van ESO midden in de woestijn.

READ  Covid-19: waarom zien we geen nieuwe varianten opkomen?

De ELT, waarvan de bouw in 2017 begon, zal bestaan ​​uit een hoofdspiegel van 39 meter lang, bestaande uit 798 kleine zeshoekige spiegels.

Het zal worden geplaatst in een enorme halfronde koepel met een diameter van 85 meter en een hoogte van 74 meter boven de grond. Twee ronde deuren gaan zijdelings open om nachtelijke observatie mogelijk te maken.

“Het is een enorme technische prestatie om de resolutieniveaus te krijgen die nodig zijn om deze telescopen ten volle te kunnen gebruiken (…), iets dat technologische barrières wegneemt”, is Luis Chavarria enthousiast.

– ‘Het beeld is 15 keer scherper’ –

De bouwkosten van het enorme complex, met een gewicht van 2.800 ton, worden geschat op 1,3 miljard euro.

De fase van de ‘grote civieltechnische werken’ is momenteel voor 40% voltooid, met de constructie van de buitenmuur die de koepel ondersteunt die het spiegelpaneel zal dragen.

“De ELT is een evolutie van de VLT (…) Het is duidelijk een heel andere schaal dan alles wat eerder is gedaan, dus het heeft heel andere (technologische) vereisten”, vandaar de tijd die nodig is om te werken, sitemanager Guido Veccia, Agence France-Presse Press.

Bestaande optische telescopen, met een diameter van 8-10 meter, maakten het vooral voor wetenschappers mogelijk om exoplaneten te ontdekken, deze planeten draaien om andere sterren waar het zoeken naar sporen van leven is gericht.

Maar om hun kennis te verdiepen, zijn nauwkeurigere, en dus grotere, observatie-instrumenten nodig, die een grotere hoeveelheid licht kunnen opvangen.

Met een diameter van 39 meter zal de ELT volgens ESO, de intergouvernementele organisatie voor astronomie in Europa, 15 keer meer licht opvangen dan de optische telescopen die momenteel in gebruik zijn en beelden opleveren die 15 keer scherper zijn dan die van de Hubble-ruimtetelescoop. jaarlijks gefinancierd voor een bedrag van 198 miljoen euro door 16 Europese landen.

READ  Het 'tipping point', dat een bos in een savanne kan veranderen, nadert sneller dan verwacht

“Dit is een project voor de toekomst waarmee we grotere afstanden in het heelal kunnen bereiken”, zegt Susie Solis, geoloog en technisch assistent voor ELT Building.

De klimatologische kenmerken van de Atacama-woestijn en het droge weer, waardoor waarnemingen in een absoluut heldere hemel in een zeer hoog tempo (90%) van de nachten van het jaar mogelijk zijn, maken het een bijzonder geschikte plaats voor astronomische waarnemingen.

Volgens ESO zal een van de uiteindelijke doelen zijn om beelden te verkrijgen van “rotsachtige exoplaneten om hun atmosferen te karakteriseren en de versnelling van de uitdijing van het heelal rechtstreeks te meten”.