Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rusland hervat gastransporten naar Italië

Rusland hervat gastransporten naar Italië

Het logo van de Russische gasgigant Gazprom, op een van zijn tankstations, in Moskou op 16 april 2021 (Kirill KUDRYAVTSEV/AFP/Archives)

De Russische gasgigant Gazprom heeft woensdag aangekondigd dat Rusland de gastransporten naar Italië zal hervatten nadat deze zaterdag waren opgeschort vanwege een “probleem” in Oostenrijk waar Russisch gas doorheen gaat.

“Gazprom heeft in samenwerking met Italiaanse kopers een oplossing kunnen vinden om de interactie te coördineren onder de voorwaarden van” wijzigingen in de regelgeving aan Oostenrijkse zijde die “eind september” plaatsvonden, wat leidde tot de opschorting van de leveringen aan het Italiaanse schiereiland ‘, zei Gazprom in een verklaring.

Gazprom heeft sinds zaterdag de gasleveringen aan het Italiaanse Eni volledig opgeschort, daarbij verwijzend naar “de onmogelijkheid om gas door Oostenrijk te transporteren” vanwege nieuwe regelgeving die op 1 oktober van kracht werd.

Het grootste deel van het aan Italië geleverde Russische gas gaat echter via Oekraïne, via de TAG-gasleiding naar Tarvisio in het noorden van het land, aan de grens met Oostenrijk.

In detail was het verbod te wijten aan “het feit dat Gazprom een ​​contante garantie had moeten geven voor de doorgang van gas naar de vervoerder die gas van Oostenrijk naar Italië vervoerde, wat er voorheen niet was, en Gazprom niet betaalde.” De maandag CEO van Eni, Claudio Descalzi.

Felicitaties aan Gazprom Austria, de regulator van de Oostenrijkse sector, E-Control, dat het klaar is om de overdrachtsdata van Gazprom Export te bevestigen die de hervatting van de leveringen van Russisch gas via Oostenrijks grondgebied mogelijk zullen maken.”

Eni bevestigde dat “de gasstromen die door Gazprom worden geleverd vandaag zijn hervat”, en de Italiaanse reus bevestigde in een persbericht dat hij “het besluit van Eni en de betrokken partijen verwelkomt over de beperkingen die voortvloeien uit de nieuwe regelgeving die door de Oostenrijkse regelgevende instanties.”

READ  Rusland classificeert de Verenigde Staten en Tsjechië als "onvriendelijk"

E-Control had de afgelopen dagen het machtige Russische gasbedrijf opgeroepen om “te voldoen” aan de nieuwe regels en “de nodige maatregelen te nemen om aan zijn contractuele verplichtingen te voldoen”.

Van zijn kant heeft de Italiaanse koolwaterstofgigant Eni aangekondigd bereid te zijn een garantie van 20 miljoen euro te betalen om de opschorting op te heffen en de levering van ongeveer 20 miljoen kubieke meter Russisch gas per dag te hervatten.

Gevraagd door AFP woensdag over een mogelijke betaling door de Italiaanse kant, werd Eni pas halverwege de ochtend op de hoogte gebracht.

“De blokkade is helemaal niet om geopolitieke redenen”, stelt de heer Descalzi, op een moment dat Europese landen vrezen dat Rusland de gastransporten naar Europa permanent zal stopzetten tegen de achtergrond van een Russische aanval in Oekraïne.