Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rusland beweert zichzelf als 's werelds belangrijkste exporteur van kernreactoren

Rusland beweert zichzelf als 's werelds belangrijkste exporteur van kernreactoren

Een luchtfoto van de bouwplaats van een kerncentrale in Buyukceli, Turkije, 26 april 2023.
Ea Betalife Spoetnik/Abaca

Decryptie – De reus Rosatom bouwt momenteel negentien reactoren in het buitenland. Het Kremlin garandeert de financiering van deze strategische projecten.

Voor Rusland is het niet genoeg om de grootste installateur van kerncentrales ter wereld te zijn. Yuri Borisov, hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, maakte vorige week bekend dat zijn land aan een maanprogramma werkt. “Vandaag overwegen we serieus de levering en installatieEen elektriciteitscentrale op de maanMet onze Chinese collega’s in 2033-2035.”, Hij zei. Het project maakt deel uit van de Chinees-Russische overeenkomst die in maart 2021 werd gesloten over de oprichting van “Internationaal Wetenschappelijk Maanstation” Die van energie zal worden voorzien door een kernreactor. Die zal waarschijnlijk van bescheiden omvang zijn.

Ondertussen breidt Rosatom, de Russische reus van deze koolstofvrije energie, zijn imperium uit. Ondanks een gedeeltelijk embargo dat door Groot-Brittannië en vervolgens de Verenigde Staten werd opgelegd na de invasie van Oekraïne, ontsnappen Russische nucleaire activiteiten grotendeels aan de sancties. Dit laat Moskou volledig vrij om zijn marktaandeel in de rest van de wereld te vergroten.

De onderhandelingen zijn gaande

van…

Dit artikel is bedoeld voor abonnees. Je hebt nog 84% om te ontdekken.

Flash-uitverkoop

€ 4,49 per maand gedurende 12 maanden

Al geabonneerd? Inloggen

READ  Korting van ruim 500 euro