Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ruimte: wat zijn deze mysterieuze aardachtige wolken op Mars?

De European Space Agency heeft dinsdag verbluffende beelden van de planeet Mars vrijgegeven.

De Mars Express-sonde van de European Space Agency (ESA) onthulde dinsdag dat de planeet Mars wolkenpatronen produceert die verrassend veel lijken op die waargenomen op aarde, vooral in de tropen.

De aarde en Mars hebben echter totaal verschillende atmosferen en deze parallel was tot dan toe niet waargenomen. De atmosfeer van Mars, droog en koud, bestaat bijna volledig uit koolstofdioxide, terwijl de atmosfeer van de aarde rijk is aan stikstof en zuurstof.

Mars Express-afbeeldingen laten ook zien dat Mars-stofstormen bestaan ​​uit kleine, gelijkmatig verdeelde wolkencellen die zijn gerangschikt als korrels of kiezelstenen, een fenomeen dat uniek is voor Mars. Een textuur die ook te zien is in de wolken van de aardatmosfeer.

Harde wind heeft ernstige gevolgen

Dankzij haar observatie kon de European Space Agency ook de snelheid berekenen van de wind die waait in deze Marsstormen. Zo kunnen de winden 140 km/u bereiken, waardoor de cellen in de richting van de wind langer worden.

“Als je denkt aan een Marsachtige atmosfeer op aarde, kan je gemakkelijk denken aan een droge woestijn of een poolgebied. Het is daarom vrij onverwacht dat, in de nasleep van de chaotische beweging van stofstormen, parallellen kunnen worden geïdentificeerd met de processen die plaatsvinden in de vochtige, warme en verschillende tropen Zeer zeker van Mars, zegt Colin Wilson, wetenschapper die betrokken is bij het Marx Express-project.

Voorbereiding op toekomstige missies naar Mars

Deze afbeeldingen zijn nuttig om te proberen te begrijpen hoe planetaire atmosferen werken en om stofstormen te begrijpen, maar ook om toekomstige missies naar Mars voor te bereiden. Dus krachtige stofstormen kunnen voorkomen dat veel zonlicht de zonnecellen op het oppervlak van de Rode Planeet bereikt.

READ  Nieuw molecuul ontdekt in protoplanetaire schijf

Dat eindigde, in 2018, aan de missie van een rover wiens zonnepanelen waren bedekt met stof om te voorkomen dat de batterijen zouden opladen.