Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ruimte: in foto’s, hier zijn de verbazingwekkende ontdekkingen van de James Webb-telescoop

Ruimte: in foto’s, hier zijn de verbazingwekkende ontdekkingen van de James Webb-telescoop

De James Webb Space Telescope, ook bekend als JWST, is een ruimtetelescoop die voornamelijk in het infrarood werkt en is ontwikkeld door NASA met medewerking van de Canadese en Europese ruimtevaartorganisaties. Ondanks zijn grote spiegel (6,5 meter versus 2,4 meter voor de Hubble-telescoop), is zijn massa van 6.200 kilogram twee keer zo groot. Met een uiteindelijke kostprijs van ongeveer tien miljard dollar werd het op 25 december 2021 vanuit Kourou gelanceerd door een Ariane-raket.

Terwijl Hubble evolueert in een lage baan op 590 km, bevindt Webb zich in een heliocentrische, en dus rond de zon, baan in het tweede Lagrangiaanse punt van de aarde, aan de andere kant van de zon op 1,5 miljoen km. In tegenstelling tot Edwin Hubble (1889-1953), een waarnemer die zich in de jaren twintig specialiseerde in het bestuderen van sterrenstelsels, was James Edwin Webb (1906-1992) de tweede bevelhebber van NASA. Een betere politicus dan een wetenschapper, benoemd door Kennedy in 1961, speelde hij een leidende rol in het succes van het Apollo-programma tot het einde van Lyndon Johnson’s termijn in 1968.

Lange tijd in de schaduw van de veelbesproken Von Braun, een Duitse ingenieur die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen werd opgepikt en zich toelegde op het ontwerpen van de Saturn V-raket met ongeëvenaarde kracht tot de nieuwe SLS-draagraket in aanbouw , de eerste Artemis-missie gepland voor eind augustus, hij kent op zijn beurt het licht dankzij Dit is de telescoop die NASA zijn naam heeft gegeven.