Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ruimte: de “grootste komeet van de moderne tijd” is op weg naar ons zonnestelsel

Het komt van zo ver weg dat het zelfs voor de meest vooraanstaande wetenschappers een mysterie blijft. Maar komeet Bernardinelli-Bernstein, of C/2014 UN27, heeft waarschijnlijk besloten ons te bezoeken. Dit hemellichaam werd midden juni gespot en volgt een pad dat het door ons zonnestelsel zou moeten nemen.

De datum van de vergadering is op dit moment niet vastgesteld, aangezien document C/2014 UN27 ons dichtstbijzijnde punt zal bereiken Soleil In het jaar 2031. Ondertussen zijn astronomen van plan om deze gigantische komeet uit de Oortwolk, die het zonnestelsel omringt, in de gaten te houden.

Deze ondoorgrondelijke bal van bevroren lichamen ligt meer dan 40.000 astronomische eenheden (AU) van de zon, een afstand die 40.000 keer groter is dan de afstand tussen de zon en de aarde, volgens het National Optical Astronomy Research Laboratory. Van de American Foundation for Wetenschap (NOIRLab).

Het is dus een zeer lange reis voor een zeer grote komeet. In feite zijn astronomen het erover eens dat dit de grootste ‘ontdekking van de moderne tijd’ is. Eerder werd geschat dat een komeet een massa heeft die 1000 keer groter is dan die van een gewone komeet, en de diameter wordt geschat op 100 tot 200 kilometer.

READ  NASA's InSight-sonde biedt een ongekende blik in de ingewanden van Mars

Ondanks zijn indrukwekkende afmetingen is de C/2014 UN27 niet te vrezen: hij vormt geen gevaar voor tr. Tijdens zijn dichtste passage naar de zon, in 2031, zal hij te ver weg blijven om met het blote oog van de blauwe planeet te kunnen worden gezien.

‘Enorm wiskundig probleem’

Maar gezien de state-of-the-art apparatuur, zullen de wetenschappers niets van de show missen. Zelfs als deze al in 2014 werd waargenomen, biedt deze gigantische komeet, met zijn unieke samenstelling en oorsprong, een waardevolle kans om meer te leren, vooral over de samenstelling en beweging van hemellichamen.

Alleen om zijn bestaan ​​​​in juni vorig jaar te onthullen, de Astronomie wetenschappers Pedro Bernardinelli en Gary Bernstein van de Universiteit van Pennsylvania moesten zes jaar aan verzamelde gegevens bestuderen als onderdeel van de Dark Energy Survey (DES). Dit bijzondere internationale programma probeert het mysterie van donkere energie te ontrafelen door honderden miljoenen sterrenstelsels in kaart te brengen.

“De zoektocht zelf nam tussen de 15 en 20 miljoen processoruren in beslag, identificeert Pedro Bernardinelli op Twitter. Het vinden van trans-Neptune-objecten met DES is een enorm rekenkundig probleem.” Bovendien maakten de afbeeldingen van DES het gedurende meerdere jaren, van 2014 tot 2018, niet mogelijk om de “staart” in de C/2014 UN27-configuratie te onderscheiden.

onderscheidend element van kometenDe laatste wordt gevormd door verdamping, wanneer deze bevroren lichamen de hitte van de zon naderen. Het haar of de zombie van C / 2014 UN27 verscheen eindelijk op recente foto’s, waardoor hij officieel als boosdoener kon worden geïdentificeerd. Een cruciale stap om meer te weten te komen over dit buitengewone hemellichaam dat al zijn geheimen nog moet onthullen.