Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Robottaxi’s winnen terrein in San Francisco

Robottaxi’s winnen terrein in San Francisco

De zelfrijdende taxi’s van Waymo en Cruise kunnen nu dag en nacht betaalde ritten door de stad aanbieden, na een positieve stemming door de Californische autoriteiten.

Taxi’s zonder bestuurder van Waymo en Cruise kunnen nu dag en nacht betaalde ritten door de stad San Francisco aanbieden, na een positieve stemming door de Californische autoriteiten op donderdag. De California Commission on Public Utilities (CPUC), die verantwoordelijk is voor het toezicht op zelfrijdende voertuigen, stemde drie tegen één voor verzoeken van Waymo, een dochteronderneming van Alphabet (het moederbedrijf van Google), en Cruise (General Motors) om zijn Diensten.

Tot nu toe was het beperkt: Cruise heeft ’s nachts een robo-taxidienst tegen betaling en Waymo bestuurt vrijwilligers gratis (of tegen betaling, maar met een mens op de bestuurdersstoel). Hun bizarre auto’s bedekt met camera’s en lidar werden een jaar lang populair omdat beide bedrijven geen mens meer achter het stuur hoefden te hebben.

verre van unaniem

Op donderdag namen tientallen inwoners van San Francisco, tieners, ouders, ingenieurs, gepensioneerden, verenigingen en vakbondsleiders het woord om hun mening te uiten tijdens een openbare hoorzitting van de CPUC die meer dan 7 uur duurde. Veel aanhangers en gebruikers applaudisseerden voor deze nieuwe manier van vervoer, in naam van veiligheid en moderniteit. Lana Neves, directeur van een lokale ngo voor gehandicapten, ziet het potentieel van technologie voor “grotere onafhankelijkheid” voor haar gemeenschap, en heeft kritiek geuit op “degenen die bang zijn voor vooruitgang”, door hen te vergelijken met mensen die bang waren voor fietsen in de 19e eeuw.

Critici zijn van mening dat zelfrijdende voertuigen nog niet klaar zijn, of zelfs echt gevaarlijk. Sommigen beschuldigden hen ervan discriminerend te zijn of niet geschikt te zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Anderen pleiten voor minder individuele auto’s op de weg in het algemeen, of beschuldigen technologiebedrijven ervan te veel macht te hebben.

READ  Credit Agricole streeft naar nettowinst van meer dan 6 miljard euro in 2025 - 22-06-2022 om 08:13

Kleine verkeersongevallen maar er zijn geen menselijke dodelijke ongevallen

De stad San Francisco verzet zich ook tegen de staat Californië, de enige beslisser. Het is misschien de bakermat van zelfrijdende auto’s – het begon daar in 2014 voor het eerst uit te rollen met een ‘veilige’ bestuurder – maar het maakt zich zorgen over de toename van ongevallen met robo-taxi’s. De ervaring was niet zonder ongemakken, vooral wanneer auto’s onverwachts op de weg stoppen, het verkeer belemmeren of de toegang tot hulpdiensten. Er is echter geen menselijk dodelijk ongeval geregistreerd.

CPUC-leden die voorstander waren van uitbreiding van de twee diensten waren van mening dat ze voldeden aan de vereisten op het gebied van beveiliging en het delen van informatie met regelgevende instanties.

De belangrijkste artikelen