Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Renteloze lening: Let op, de referentiebelastinginkomsten veranderen vanaf 1 januari

Er wordt niet meer gekeken naar het jaar N-2 inkomen, maar naar het jaar N-1 inkomen, dus 2021 als je een lening aangaat in 2022. (Illustratie) (Pixabay/Rawpixel)

Er wordt niet meer gekeken naar het jaar N-2 inkomen, maar naar het jaar N-1 inkomen, dus 2021 als je een lening aangaat in 2022. (Illustratie) (Pixabay/Rawpixel)

De vereisten om in aanmerking te komen voor een lening van nul procent (PTZ) veranderen met ingang van 1 januari 2022. Om in aanmerking te komen voor deze specifieke lening, wordt nu rekening gehouden met het inkomen van vorig jaar, niet met het inkomen. Het voorgaande jaar (N-2), net als vandaag.

Kandidaten voor vastgoedinvesteringen in 2022 dienen voorzichtig te zijn. Per 1 januari veranderen de voorwaarden voor het verkrijgen van een nultarief (PTZ) lening. Het is niet langer het inkomen in N-2 dat in aanmerking wordt genomen, maar het inkomen in N-1, dat wil zeggen het jaar voorafgaand aan de indiening, meldt Hoofdstad.

Stressgebieden en inkomensvoorwaarden

PTZ, bedoeld voor starters, heeft tot doel de aankoop van een eersteklas woning te ondersteunen door het onroerend goed te financieren met een renteloze lening. Deze lening kan oplopen tot 40% van de totale kosten (alle belastingen inbegrepen) van een aankoop in de meest stressvolle gebieden (A, Abis, B1) en 20% in de minst stressvolle gebieden (B2 en C), terugbetalingen Hoofdstad.

Maar niet iedereen kan er aanspraak op maken. Om in aanmerking te komen, moet u een inkomen hebben onder een bepaalde drempel die varieert naargelang de gezinssamenstelling en vastgoedprojectgebieden. Voor een gezin van drie personen mag het inkomen niet hoger zijn dan 62.900 euro in de zones A en A bis en 40.800 euro in zone C.

Voor sommigen een drastische verandering

Wat per 1 januari verandert, is de periode die in aanmerking wordt genomen voor de berekening van dit inkomen. Momenteel is het referentiebelastinginkomen dat in de context van PTZ wordt beschouwd, N-2. Volgend jaar is het laatste jaar (N-1) waarmee rekening wordt gehouden.

READ  Het kan moeilijk zijn om in een paar weken een smartphone of computer te kopen

Dit betekent dat bij een vastgoedproject dat in 2022 start, het inkomen voor 2021 nodig zal zijn om te kijken of iemand in aanmerking komt voor een renteloze lening. Deze wijziging is opgenomen in de Finance Act 2021, die in november 2020 door Kamerleden is aangenomen.