Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Renault Clio E-Tech First Edition Test: Eindelijk een hybride!

Om zijn late hybridisatie goed te maken, vooral tegen Toyota, heeft Renault hard gewerkt op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. De oplossing die de ingenieurs van het merk bedachten, is behoorlijk complex. Het bestaat in de eerste plaats uit een viercilinder benzinemotor. Dit is een originele atmosferische Nissan 1.6, herwerkt en hier draaiend op de Atkinson-cyclus, met een maximaal vermogen van 91 pk. Hij wordt aangedreven door een eerste elektromotor, een startgenerator van 15 kW, terwijl een andere elektromotor van 36 kW, met een koppel van 205 Nm, de wielen rechtstreeks aandrijft. Beide worden aangedreven door een 1,2 kWh lithium-ionbatterij.

De hybride aandrijflijn van de Clio E-Tech heeft de bijzonderheid dat deze gebaseerd is op een parallelle sequentiële architectuur. Een benzinemotor kan dus zijn wielen parallel aan de elektromotor aandrijven, of als generator fungeren om hem van elektriciteit te voorzien (sequentieel proces). In dit geval is de benzinemotor niet verbonden met de wielen, waardoor de Clio E-Tech versnellingsbak het zonder koppeling kan doen. Bij het opstarten werkt de auto namelijk systematisch in de elektrische modus of in de sequentiële hybride modus.

In feite is deze versnellingsbak niet traditioneel. Het is een hondenkoppelingskast, met vier versnellingen voor de verbrandingsmotor en twee voor elektrisch. Er zijn in totaal vijftien mogelijke configuraties tussen verschillende motoren en versnellingen. Ze zijn ook verstoken van synchronisatoren, omdat ze worden vervangen door elektrische hulp.

Achter het stuur zorgen al deze mechanische details voor een naadloze rijervaring. In de stad is het koppel van de elektrische auto zeer merkbaar en het cumulatieve vermogen van 140 pk zorgt voor onbevreesd avontuur op de hoofdassen. We betreuren echter het geluid en de trillingen die worden veroorzaakt door de benzinemotor, die niet zo geheimzinnig zijn.

READ  Stroomstoringen hebben gevolgen voor de internetverbinding van veel klanten

De Clio, gebaseerd op het CMF-B-platform, vertoont een goede wegligging op de weg, met voldoende comfort en een zekere dynamiek. De box moedigt je echter niet aan om te overdrijven, met relatief niet-reagerende versnellingsbanen.

Als hybride heeft de Clio E-Tech een energieterugwinningssysteem om zijn elektrische ondersteuning van stroom te voorzien. Deze energieterugwinning tijdens het vertragen wordt geactiveerd zodra de voet wordt opgetild, met twee voorgestelde intensiteiten (Modus D en Mode B). Ze worden over het algemeen goed beheerd en hebben niet veel tijd nodig om zich aan te passen. De overgang van regeneratief remmen naar wrijvingsremmen blijft onopgemerkt.

Ten slotte wordt een EV-schakelaar gebruikt om de elektrische modus te voorkomen. Het batterijniveau moet dit echter mogelijk maken en deze functie is van weinig belang bij een niet-oplaadbaar model.

Op het gebied van rijhulpmiddelen is de Clio goed uitgerust, met standaard rijstrookassistent en automatische noodrem met voetgangers- en fietserdetectie (dag en nacht). Dodehoekbewaking is optioneel, evenals het 360-graden camerasysteem.