Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Religie, een simpele sociale conventie, wordt gezien als gevaarlijker dan de onomkeerbare verslechtering van de levensomstandigheden op aarde.”

“Religie, een simpele sociale conventie, wordt gezien als gevaarlijker dan de onomkeerbare verslechtering van de levensomstandigheden op aarde.”

IDe economie is het voorwendsel voor allerlei praatjes over belemmeringen voor de bescherming van het milieu. “Duur!”, “Hoe wil je zulke maatregelen financieren?” : Deze bezwaren worden keer op keer herhaald en de ontvangstbevestiging van het rapport is op 22 mei overhandigd aan de minister-president op “De economische impact van klimaatactie” Hij was geen uitzondering.

Lees het interview: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Jean Pisani-Ferry: “We raden een uitzonderlijke belasting op de financiële activa van de rijken aan voor klimaatverandering”

Econoom Jean Pisani-Ferry en financieel inspecteur Salma Mahfouz raden onder meer aan om belastingen en schulden te gebruiken om de transitie te maken. Op Franceinfo reageerde de afgevaardigde minister van Openbare Rekeningen, Gabriel Attal, hierop“we kunnen het ons niet veroorloven”. “We moeten eerst van de schulden af, dit is absoluut noodzakelijk.”uitgelegd, anders “Waarschijnlijk belastingverhogingen voor de komende jaren, voor de komende generaties.”.

Allereerst is het opmerkelijk dat “toekomstige generaties” Hier geroepen om klimaatinactiviteit te rechtvaardigen. Alsof een simpele sociale conventie – schulden – gevaarlijker zou kunnen zijn dan de onomkeerbare verslechtering van de bewoonbare omstandigheden op aarde. Om alle vreemdheid van deze situatie te beseffen, is het noodzakelijk om je het land voor te stellen tegenover een vijandig buitenlands leger, dat de regering beveelt de wapens neer te leggen in het licht van agressie omdat verzet het land veel zal kosten.

Dus waar zou deze relatieve afleiding van het klimaatprobleem aan te danken zijn? Hoe onhandig het ook mag klinken, we moeten waarschijnlijk kijken naar wat de Amerikaanse diplomaat en econoom John Kenneth Galbraith (1908-2006) noemde “conventionele wijsheid” Economen – dat wil zeggen, de reeks feiten die de meesten van hen aannemelijk achten zonder ze te hoeven bewijzen. Van David Ricardo (1772-1823) tot Milton Friedman (1912-2006), de grondleggers van de economie hebben altijd ” verstandig “ Om de beperkingen van de materiële wereld te negeren.

READ  Hypothecair krediet: gemiddeld 3,25% in mei, de 4% die banken voor de zomer nastreven

De opwarming van de aarde is lang genegeerd

Deze blindheid duurde lang. Jean Pisani-Ferry erkent dit halve woord in de preambule van zijn rapport: ” Erg lang (…)werd het klimaatvraagstuk benaderd vanuit een langetermijnperspectief. (…) In hun concrete overpeinzingen over groei, werkgelegenheid, inflatie of overheidsfinanciën kunnen macro-economen, die over het algemeen geen klimaatspecialisten zijn, ze negeren – en hebben ze zelfs grotendeels genegeerd. En met hen de meesten die verantwoordelijk zijn voor het nemen van economische beslissingen voor de komende jaren. »

Je hebt 55,29% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.