Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Regering treedt af, benoeming van een nieuwe premier

Regering treedt af, benoeming van een nieuwe premier

De Haïtiaanse president Juvenil Moise maakte woensdag 14 april bekend dat de regering zijn ontslag had ingediend. “Het ontslag van de regering dat ik heb aanvaard, zal het mogelijk maken om het schrijnende probleem van de onveiligheid aan te pakken en de besprekingen voort te zetten met als doel de consensus te bereiken die nodig is voor de politieke en institutionele stabiliteit van ons land. Minister Claude Joseph is benoemd tot premier. Minister. [premier ministre]De heer Moïse tweette.

De nieuwe premier is de minister van Buitenlandse Zaken van de afgetreden regering. Hij vervangt Joseph Guth, die ook het hoofd is van de Hoge Raad van de Nationale Politie, die in dertien maanden aan het roer van de regering niet in staat is geweest om de escalatie van de onveiligheid te stoppen.

Maandenlang verkeerde Haïti in een ernstige institutionele crisis. Het land lijdt met name onder ontvoeringen door bendes die de facto straffeloos zijn. Laatste voorbeeld:Zondag zijn tien mensen ontvoerd, Waaronder zeven religieuzen – vijf Haïtianen en twee Fransen – in de buurt van Port-au-Prince. Nog een voorbeeld van het gevaar van de algemene chaos die boven het kleine land hangt, de ontsnapping van meer dan vierhonderd gevangenen in februari uit een gevangenis aan de rand van de hoofdstad, een operatie waarbij vijfentwintig mensen omkwamen, waaronder de directeur van de faciliteit .

Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Haïti belandt in een institutionele crisis

De zwaar omstreden president

De heer Moïse, het onderwerp van felle tegenstand van de oppositie en een groot deel van de Haïtiaanse bevolking, die om zijn vertrek roept, is zijn zesde premier die in vier jaar tijd is benoemd. Als hij denkt dat zijn termijn voor de oppositie en een deel van het maatschappelijk middenveld op 7 februari 2022 afloopt, loopt hij af op 7 februari 2021. Het geschil is te wijten aan het feit dat de heer Moss werd gekozen nadat de stemming was geannuleerd. Fraude, daarna na een jaar herkozen.

Het land werd ontkend door het parlement en stortte in 2020 dieper in de crisis en de president regeert bij decreet, wat het wantrouwen jegens hem heeft vergroot. In deze precaire context besloot de heer Moise om in juni een constitutioneel referendum te organiseren, dat de oppositie als een vermomming aan de kaak stelde.

Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Geweld en constitutionele crisis: Haïti staat op het punt van uitbarsting

Eind maart riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Haïti in een verklaring die unaniem werd goedgekeurd op tot zijn verkiezingsvoorbereidingen “Ze worden gehouden met het doel om in 2021 vrije, eerlijke, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen te houden.”​ De advertentie die door de Verenigde Staten is geschreven, benadrukt ook Dringende behoefte om te behouden [les élections législatives] Vertraagd sinds oktober 2019

De wereld met Agence France-Presse

READ  Bij de stembureaus komen kiezers van rechts en links samen