Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Regelmatige lichamelijke activiteit beschermt tegen luchtweginfecties

Fysieke activiteiten zullen het werk buiten maar ook binnen vrij kunnen hervatten. Goed voor onze gezondheid! Regelmatige lichaamsbeweging heeft zelfs veel positieve effecten op het immuunsysteem. Regelmatige fysieke activiteit van matige intensiteit vermindert bijvoorbeeld chronische ontstekingen, verbetert de bloedcirculatie van cellen die betrokken zijn bij de reactie op pathogenen, verbetert de activiteit van deze immuuncellen en vertraagt ​​​​het geleidelijke verlies van effectiviteit van het immuunsysteem. dat ontstaat tijdens het ouder worden.

Deze modulatie van het immuunsysteem lijkt merkbare effecten te hebben op de reactie op pathogenen. Uit een systematische review van 14 gerandomiseerde klinische onderzoeken (in totaal 1.377 deelnemers) bleek bijvoorbeeld dat de duur en ernst van veelvoorkomende luchtweginfecties zoals verkoudheid, griep en keelpijn verminderden bij fysiek actieve mensen.

Het effect van regelmatige lichaamsbeweging op infecties zoals COVID-19 is nog niet onderzocht, maar het kan worden verondersteld dat het verbeteren van de efficiëntie van de immuniteit, samen met het creëren van een minder inflammatoire omgeving, kan beschermen tegen ernstiger vormen van ziekten veroorzaakt door overdrijving. Een ontstekingsreactie (cellulaire storm) die longcellen en bloedvaten vernietigt.

Het geheim van het effect van lichaamsbeweging: een geweldige stimulans voor het immuunsysteem

Een studie die onlangs in het prestigieuze Nature is gepubliceerd, stelt ons in staat om op cellulair en moleculair niveau dit nauwe verband tussen inspanning en immuniteit beter te begrijpen. De onderzoekers ontdekten dat tijdens inspanning de mechanische krachten die op de botten worden uitgeoefend, zichtbaar worden via de bloedvaten in deze botten, aan de periferie van het beenmerg. Dit mechanische signaal heeft twee verschillende maar complementaire effecten.

READ  De grootste komeet die ooit door NASA is waargenomen, gaat met een snelheid van 32.000 km / h naar de aarde

Aan de andere kant is er de stimulatie van gespecialiseerde stamcellen om nieuwe botcellen te produceren, wat zou kunnen verklaren waarom veel onderzoeken aantonen dat lichaamsbeweging de botstijfheid verbetert. Aan de andere kant produceren deze osteoblasten een parallelle factor die de groei van onrijpe voorlopers van immuuncellen stimuleert.

Als reactie op beweging is er dus de vorming van een reservoir van onrijpe immuuncellen die snel kunnen worden gemobiliseerd in de vorm van B- en T-lymfocyten om de infectie te neutraliseren. Deze twee groepen stamcellen, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van nieuwe botcellen en voorlopers van immuuncellen, nemen sterk af tijdens het ouder worden. Het is mogelijk dat dit fenomeen bijdraagt ​​aan osteoporose en een afname van de efficiëntie van de immuniteit, wat vaak wordt waargenomen bij ouderen.

Aan de andere kant merkten de onderzoekers op dat wanneer oudere diermodellen werden blootgesteld aan regelmatige oefensessies (het oefenwiel wordt in de kooi van de rat geplaatst), de aantallen van deze twee soorten stamcellen op beenmergniveau toenamen. . Dit mechanisme zou dus kunnen verklaren waarom het immuunsysteem beter op peil blijft bij oudere volwassenen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

Immuuncellen op voorraad bij infectie

Regelmatige lichaamsbeweging is daarom niet alleen de beste manier om een ​​goede lichamelijke conditie te behouden en de ontwikkeling van een reeks chronische ziekten te voorkomen, of het nu gaat om hart- en vaatziekten, type 2, verschillende soorten kanker of leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. De beweging die tijdens het sporten wordt gegenereerd, stimuleert ook de productie van immuuncellen in het beenmerg, waardoor een pool van lymfocyten ontstaat die kan worden gerekruteerd in geval van infectie en die betrokken zijn bij de eliminatie van de ziekteverwekker.

READ  39-jarige Amerikaan spreekt voordat hij sterft aan COVID-19

Bronnen

Grande AJ en Coll. Oefening versus geen lichaamsbeweging voor incidentie, ernst en duur van acute luchtweginfecties. Cochrane-database met systematische beoordelingen 2020, nummer 4. Art. Nummer: CD010596.

Shane B et al. Een mechanogevoelige niche rond arteriolen voor osteogenese en lymfogenese. Nature, gepubliceerd op 24 februari 2021.

Vind je onze inhoud leuk?

Ontvang onze nieuwste releases gratis en elke dag rechtstreeks in je inbox