Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ramp aan de horizon: de “Apocalypsgletsjer” smelt veel sneller dan verwacht

Ramp aan de horizon: de “Apocalypsgletsjer” smelt veel sneller dan verwacht

Een van de beroemdste gletsjers van West-Antarctica, bijgenaamd de ‘Doomsday Glacier’ vanwege zijn potentieel om een ​​aanzienlijke stijging van de zeespiegel te veroorzaken, smelt sneller dan eerder werd gedacht.

De Thwaites, zoals het officieel heet, is zo groot als Groot-Brittannië en is daarmee de grootste gletsjer ter wereld. Momenteel alleen gietijzer Verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de zeespiegelstijging Wereldwijd. De afgelopen dertig jaar is de snelheid waarmee ijs verloren is gegaan Het is al verdubbeld. Maar Volgens een recente studie Het ergste moet nog komen, uitgevoerd door de Universiteit van Californië.

De zorgen van wetenschappers hebben betrekking op de structuur van de gletsjer, een bevroren rivier die van de West-Antarctische ijskap naar de wateren van de Amundsenzee stroomt, waar hij zich ontvouwt als een drijvend ijsplatform. Het is dit laatste deel van de gletsjer dat het meest waarschijnlijk zal smelten, omdat oceaanwater dat opgewarmd wordt door de klimaatverandering onder de gletsjer dreigt te sijpelen, waardoor deze wordt uitgehold en de stabiliteit ervan in gevaar komt.

De zeespiegel kan met enkele meters stijgen

Volgens de studie “Het binnendringen van zeewater zal het ijs kilometers ver doen smelten, waardoor de gletsjer kwetsbaarder wordt voor stijgende oceaantemperaturen en toenemende voorspellingen van verlies van ijsmassa.”. De gevolgen van deze verliezen zijn waarschijnlijk enorm: als de gletsjer volledig instort, zal het ijs ervoor zorgen dat de zeespiegel stijgt. 65 cm.

Erger nog: het smelten van de Thwaites zou andere nabijgelegen gletsjers kunnen destabiliseren en ervoor kunnen zorgen dat deze ook instorten; Er is voldoende ijsmassa om de zeespiegel wereldwijd met meer dan 3 meter te laten stijgen. Het verdwijnen van deze belangrijke gletsjers zou op menselijke schaal onomkeerbaar zijn, waardoor het een ‘omslagpunt’ zou worden. Klimaatwetenschappers schatten dat dit punt tussen de 1,5 en 2 graden van de opwarming van de aarde ligt – het niveau dat we hebben bereikt Bijna aangekomen.

Bijna de helft van de wereldbevolking woont binnen 200 kilometer van de kustlijn. Online-simulators Vergemakkelijk de beoordeling van de omvang van de gevolgen van een zeespiegelstijging van meer dan 3 meter: in een dergelijk scenario zouden veel grote steden over de hele wereld geheel of gedeeltelijk onder water komen te staan, waaronder Amsterdam, New York, Shanghai en Caïro.

READ  COVID-19 wordt niet overgedragen via besmette oppervlakken: waarom?