Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Pussy Riot Maria Yukina vermomt zich als bezorger om haar land te ontvluchten

‘Het lijkt wel een spionageroman.’ Actrice Maria Aliukina, een oud lid van de beruchte Russische protestgroep Pussy Riot, wist in april haar land te ontvluchten door zich te verstoppen onder het uniform van een voedselbezorger. De 33-jarige activist Hij vertelt over zijn uittocht in een artikel dat op dinsdag 10 mei is gepubliceerd door The New York Times (in Engels).

De activiste wordt sinds 2012 regelmatig veroordeeld, toen… Hij zat een gevangenisstraf uit voor het spelen van A “Punkgebed” In de hoofdkerk in Moskou. Ik bleef in minder dan een jaar Zes keer in de gevangenis, telkens voor 15 dagen. Op 10 september 2021 veroordeelde een rechtbank in Moskou haar tot een jaar gevangenisstraf wegens het overtreden van anti-Covid-regels door een demonstratie op te roepen voor tegenstander Alexei Navalny.

Feestje zonder telefoon of paspoort

in april, De Russische autoriteiten kondigden aan dat zijn de facto huisarrest zou worden teruggebracht tot 21 dagen in een criminele kolonie. Toen besloot Maria Aliukhina haar land te verlaten. Om te ontsnappen aan de politie van Moskou, die toezicht hield op het appartement van de vriendin die haar ontving, vermomde ze zichzelf als bezorger, “Laat haar mobiele telefoon achter in een val en vermijd gevolgd te worden”bepaalt The New York Times.

nieuweEen andere vriend reed haar naar de Wit-Russische grens en het duurde een week om de grens met Litouwen over te steken. Maria Alokina Ze stemde ermee in om vragen van het Amerikaanse dagblad uit Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, te beantwoorden in de studio waar ze haar toevlucht vond.

“Tegen de tijd dat ze de Wit-Russische grens met Litouwen bereikte, had ze een Litouws visum dat ze probeerde te gebruiken met haar Russische nationale identiteitsbewijs, omdat Rusland haar paspoort in beslag nam. Op dat moment werd ze op de Russische ‘gezochte’ lijst gezet.”En zeg het The New York Times.

Tijdens de eerste poging hielden de Wit-Russische grenswachten Maria Alyokhina zes uur vast. Bij haar tweede poging schopte een agent haar eruit. Bij haar derde poging slaagde ze. Haar vrienden konden haar helpen door haar documenten te verstrekken waarmee ze Litouwen kon binnenkomen, wat ze meent “magie”. “Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want het is een onverwachte belediging voor de Russische autoriteiten.”Ze zei De New York Times.