Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Puin van Chinese raketten zakt ongecontroleerd naar de aarde

Puin van Chinese raketten zakt ongecontroleerd naar de aarde

Door SudOuest.fr met AFP

De kans is groot dat de raket op zee neerstort, maar het Pentagon sluit niet uit dat hij in aanvaring kan komen met een bevolkt gebied of een schip.

Het Pentagon heeft aangegeven dat het de Chinese raket volgt die dit weekend ongecontroleerd in de atmosfeer zal komen. De woordvoerder van het Pentagon, John Kirby, zei dat de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin “weet dat de leiding in de ruimte dit raketafval letterlijk volgt”.

Donderdag lanceerde China de eerste van drie elementen vanuit zijn “CSS” -ruimtestation, dat wordt aangedreven door een Long March 5B-raket. Het is het lichaam van deze raket dat de komende dagen zal landen, en niemand weet waar.

“Het is bijna het raketlichaam, als ik het goed begrijp. Het is bijna intact”, eraan toevoegend dat een terugkeer naar de atmosfeer gepland was “rond zaterdag”.

“We kijken ernaar”

Na het scheiden van de ruimtemodule, begon de operator in een onregelmatige baan om de planeet te cirkelen, waarbij hij langzaam hoogte verloor, waardoor elke voorspelling over zijn toegangspunt in de atmosfeer, en dus zijn valpunt, bijna onmogelijk was.

Het zal waarschijnlijk ontbinden bij het binnenkomen van de atmosfeer, waardoor er slechts een beperkt puin achterblijft om te versplinteren en als het intact blijft, is de kans groot dat de raket de zee raakt, maar dit is niet zeker. Het kan in botsing komen met een bevolkt gebied of op een schip.

Toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheid om ruimtepuin te vernietigen als landgebieden werden bedreigd, antwoordde de woordvoerder van het Pentagon dat het “te vroeg” was om dat te zeggen. ‘We kijken ernaar. We volgen het zo dicht mogelijk.’ “ Maar het is te vroeg om te weten waar hij heen gaat en of er iets te doen is.

READ  Vladimir Poetin bedankt de soldaten die tijdens de Wagner-opstand een "burgeroorlog" hebben voorkomen

Dit is niet de eerste keer dat China de controle over een ruimtevaartuig heeft verloren bij zijn terugkeer naar de aarde. In 2018 viel een ruimtelaboratorium uiteen toen het terugkeerde naar de atmosfeer, twee jaar nadat het failliet was gegaan. De Chinese autoriteiten ontkenden dat het laboratorium uit hun macht was geraakt.