Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Prostaatkanker wordt erkend als beroepsziekte voor boeren

Dinsdag zei minister van Landbouw Julian Dinormandy dat er een besluit in die richting zou worden genomen.

Het is een overwinning voor de verenigingen. Op woensdag kondigde minister van Landbouw Julian Dinormandy zijn wens aan om prostaatkanker te erkennen beroepsziekte voor de agrarische wereld.

Hij kondigde aan dat deze erkenning per decreet zal gebeuren, in antwoord op een vraag van milieusenator Joel Lappe. Laatstgenoemde bracht op 12 oktober het gunstige advies uit van het Supreme Committee on Occupational Diseases in Agriculture (Cosmap). “Deze commissie heeft op 12 oktober heel duidelijk geoordeeld over de erkenning van prostaatkanker als beroepsziekte voor degenen die pesticiden gebruiken voor professionele doeleinden. We hebben dit advies zojuist ontvangen van een panel bestaande uit sociale partners en experts en de sociale partners hebben unaniem gestemd ten gunste van de erkenning van deze beroepsziekte. Ik verklaar u: Ja, ik zal het besluit nemen volgens het advies van deze instantie. “Dat bevestigt de minister. “We zijn het eens met de eerder door de president van de Republiek gepresenteerde indicaties met betrekking tot de toegenomen erkenning van beroepsziekten en in overeenstemming met het regeringsbeleid inzake deze beroepsziekten.”, hij voegde toe.

‘Het mag geen hindernisbaan zijn’

“Het is een heel krachtig ding.”Welkom bij Joel Lab die hem heeft ontmoet Le Figaro. In detail vraagt ​​de senator namens de verenigingen dat mensen van deze erkenning kunnen profiteren als ze vijf jaar in contact zijn geweest met een omgeving waar pesticiden aanwezig zijn en dat deze erkenning betrekking heeft op de afgelopen veertig jaar. “Er moet ook een automatisch effect zijn en het opslaan van het bestand is geen obstakel”Hij voegt eraan toe, daarbij verwijzend naar het aantal van 40.000 lopende zaken.

READ  Het gezinsvermogen steeg in 2020 ondanks de gezondheidscrisis

Ook wil de senator waakzaam zijn over wie aanspraak kan maken op deze erkenning. “Dit zou belangrijk moeten zijn voor de agrarische wereld, d.w.z. boeren, landarbeiders, maar ook degenen die bijvoorbeeld in coöperaties werken of zelfs wijngaarden die met pesticiden omgaan”, hij legt uit. Tot slot geeft Joël Labbé aan dat deze erkenning specifiek gericht is op: Slachtoffers van chloordeconDit insecticide wordt al tientallen jaren in West-Indië gebruikt om de bananensnuitkever te bestrijden, die verantwoordelijk zal zijn voor een recordaantal prostaatkanker in Martinique en Guadeloupe.