Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Politieke onzekerheid na de parlementsverkiezingen bedreigt de groei

Politieke onzekerheid na de parlementsverkiezingen bedreigt de groei

In normale tijden zijn economische voorspellingen al een delicate oefening. Maar in de nasleep van een ongekend verkiezingsresultaat, en zonder dat er een meerderheid in de Nationale Assemblee in zicht is, wordt het werk bijzonder zwaar. Het Nationaal Instituut voor Statistiek en Economische Studies (Insee), dat op dinsdag 9 juli zijn economisch kwartaalrapport publiceert, is zich hiervan ondubbelzinnig bewust. Dorian Rocher, hoofd van de economische afdeling, herinnert zich A “groot gevaar”. “Deze notitie is in een specifieke context opgesteld.”Bevestigt.

Lees ook | Live parlementsverkiezingen 2024: Eerste secretaris van de Socialistische Partij, Olivier Faure, zegt dat hij “klaar is om de rol van premier op zich te nemen”

Deze voorspelling zou aanvankelijk medio juni worden gepubliceerd. Het werd uitgesteld om politieke inmenging tijdens de verkiezingscampagne voor het parlement te voorkomen. Ze blijven echter voorbereid met behulp van gegevens die zijn verzameld, niet alleen vóór de uitslag van de tweede ronde, maar in wezen zelfs vóór de aankondiging van de ontbinding van de Europese Unie op 9 juni.

In het verleden vertoonde de gezinsconsumptie na de verkiezingen de neiging zich te herstellen. Maar deze keer? Zullen de twijfels de Fransen ertoe aanzetten voorzichtiger te zijn? Bedrijven kunnen in de verleiding komen hun investeringen uit te stellen, terwijl de belastingen op korte termijn kunnen veranderen. Bruno Le Maire begrijpt dit duidelijk: “De oplossing heeft voor onzekerheid gezorgd. Onzekerheid is helemaal niet goed voor de economie. Veel bedrijven aarzelen en wachten op de politieke uitkomsten.” [qui vont découler de l’élection]. » De minister van Economische Zaken, wiens persoonlijke toekomst op het spel staat, grijpt de gelegenheid aan om een ​​waarschuwing te geven: “Het aanbodbeleid dat we al zeven jaar volgen, werpt resultaten af. Een terugkeer naar het vraagbeleid van 1981 tot de tiende macht zou een onherstelbare vergissing zijn.”

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Na de parlementsverkiezingen namen de zorgen van werkgevers toe

READ  Apple: een ingenieur ontsnapt met geheime documenten in de volgende zelfrijdende auto en wordt op het vliegveld betrapt op het extreme

Bovendien vergroten de kleine spanningen van de afgelopen weken over de Franse rente de problemen. “Sinds 9 juni is de volatiliteit op de financiële markten toegenomen, wat erop wijst dat de impact van onzekerheid aan het werk kan zijn, wat waarschijnlijk een vorm van afwachten zal veroorzaken.”“, schrijft het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Lichte stuiter

Op basis van zeer kwetsbare prognoses verwacht het Nationaal Instituut voor Economische Statistieken een licht herstel van de groei in Frankrijk, na een daadwerkelijke recessie in de tweede helft van 2023. De verklaring komt vooral voort uit de vertraging van de inflatie, momenteel op 2,1%, die zou in laatste instantie moeten afnemen. Eindelijk wordt er weer wat zuurstof teruggegeven aan de families.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De inflatie is stabiel, maar de effecten ervan blijven bestaan, vooral gezien de scherpe daling van de consumptie

Over het geheel genomen wordt verwacht dat de groei dit jaar 1,1% zal bedragen. Dit is precies hetzelfde niveau als vorig jaar, maar het cijfer uit 2023 was vals: de volledige heropening van de kerncentrales op zichzelf droeg al bij aan een groei van 0,5 punt. “Deze schijnbare stabiliteit [de la croissance entre 2023 et 2024] “In feite verbergt het een versnellende beweging.”“, merkt het Nationaal Instituut voor de Statistiek op.

Je hebt 50,39% van dit artikel om te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.