Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Pascal Justin, de boodschapper van het aanvallende spel aan het roer van Clermont

Er was geen echte wedstrijd tussen Bordeaux en Clermont, zondag 8 augustus, op de eerste dag van het Franse voetbalkampioenschap. De nieuwe speler die promoveerde naar Ligue 1 won bij Girondins (2-0), nadat hij de meeting had gedomineerd (19 schoten voor 10, 56% balbezit).

Verrassing? Niet zeker. Allereerst omdat de Bordeaux-ploeg op dit moment niet de meest felle tegenstander is, na het mislukte seizoen 2020-2021 en een enorme verandering van de eigenaar van de club. Maar dit resultaat is vooral te danken aan het feit dat het Auvergne-team, dat “Ik kwam uit”Goede voorbereiding, na het winnen van vier teams in Ligue 1″, Aarzel niet om het te ontwikkelen “Onbeperkt spel vanaf het begin”, Zoals Thomas Bonnavent, auteur, met Maxime Mianat, uit Big Pound League 2 (Hugo Sport, 2020) en presentator van Winamax FC, zicht vanaf de site voor sportweddenschappen.

Balbezit, vermoedelijk aanvallende speelstijl tot het einde… Het is het kenmerk van de “kleine duim” in de Ligue 1 (de ploeg heeft het kleinste budget, 120 miljoen euro) en een beginner op dat niveau. Dit is het credo van zijn coach, Pascal Justin, een voormalige middenvelder die naar OM ging (1988-1989), die op de bank werkte in de lagere divisies: Niort (2009-2014), daarna Châteauroux (2014-2015), voordat in 2017 bij Claremont.

‘Verandering zou suïcidaal zijn’

“Zijn spelfilosofie is om te spelen en plezier te hebben, vat spits Terence McEngo samen, die onder zijn bevel speelde bij Berry en zich vandaag ontwikkelt bij Delmont in de Zwitserse vierde klasse. Het vereist technische vereisten, voetbalintelligentie en fysieke vaardigheden. “

Dankzij deze methode werd Claremont vorig seizoen derde in de tweede klasse (61 goals) en tweede in het kampioenschap. “Toen ik daar was, NSVerdedigers hebben toevallig gevaarlijke ballen gemist, herinnert Mathias Pereira-Lage zich, nu in Angers. Hij schreeuwde nooit tegen hen: integendeel, hij spoorde hen aan om risico’s te nemen! “

“Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in tactiek, met name Ajax in Nederland of Guardiola in Barcelona”, legt Pascal Justin uit.

“Als we een kans hebben om eruit te komen, is het door te spelen. Ons team is zo ontworpen. Het zou een zelfmoordverandering zijn, bevestigt Pascal Gastin, die op 57-jarige leeftijd de tijd had om zijn overtuigingen te laten rijpen. Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in tactiek, vooral in Ajax in Nederland. Wat Guardiola deed bij Barcelona is ook een inspiratie. ” In eerste instantie een coach, Justin kon zich niet voorstellen genoegen te nemen met een stoel in de Eerste Klasse: “Ik heb vijftien jaar bij Niort doorgebracht en de omstandigheden waren voor mij aanleiding om het eerste elftal van de CFA over te nemen”, In 2009. Hetzelfde in Clermont waar hij in 2016 aankwam om het nieuwe trainingscentrum te leiden, een jaar later op de bank, toen Corinne Deacon werd aangesteld als coach van het Franse damesteam.

Ervaring met jongeren werd gebruikt om het project op te bouwen. “We moeten de spelers voor ons team opleiden, want we hebben niet de middelen om onze beste spelers te kopen”Verwijst naar Pascal Justin. Als symbool is het de jonge Mohamed Bayo (22 jaar), geboren en getraind in Clermont, die in de Ligue 1 het eerste doelpunt in de geschiedenis van de club scoorde.

“Afgestudeerden brengen vaak een frisse wind”

Ook van coaching Auvergne beschrijft Pereira Lage, die de club in de zomer van 2019 verliet, een “Jaar na jaar sterke groep, weinig rekruten houden zich eraan”. Deze zijn met name gespecificeerd voor: “Je wilt de bal raken. Het is een belangrijk onderdeel van onze aanwerving”Coach ontwikkelt zich. In het seizoen 2021-2022 kwamen er slechts twee spelers (Arial Mendy en Elbasan Rachani). Met uitzondering van Bayou, die nog een contract van twee jaar heeft, zijn alle kaderleden verlengd.

Het personeel kan echter geen ervaring hebben. Voorafgaand aan dit seizoen kenden slechts vier Ligue 1 – waaronder Johan Gastin, een zoon, die Dijon passeerde. “Maar ze hebben ervaring met onderling spelen, zegt Thomas Bonaventure. In de kleedkamer zitten CEO’s met een lange loopbaan. “

De voorbije seizoenen wisten spelers van Brest, Lens, Lorient of Nimes te ontsnappen dankzij een gedurfd spel. Er was geen ‘wat te verliezen’ aspect van verwaarlozing, bevestigt dat Bernard Blackwart, voormalig coach van Nmes (tussen 2015 en 2020), in 2018 terugkeerde naar de Ligue 1 met Club Gard.. We hebben niet geteld. We waren een beetje zoals Claremont, met weinig middelen maar offensieve bedoelingen. “ Nim “Crocs” eindigde als negende in het kampioenschap en zesde aanval in het eerste jaar van hun terugkeer naar de eerste divisie.

Afgestudeerden ademen vaak een frisse wind, besluit Blaquart. We zagen het bij Troy, die een geweldige wedstrijd speelde tegen Parijs.” Tijdens de eerste dag van Ligue 1, 7 augustus (Paris Saint-Germain wint 2-1). Kalenderkans, Clermont keert terug naar Club Aube op zondag 15 augustus (15.00 uur), voor de eerste keer thuis in de Ligue 1.

Lees ook Franse Ligue 1: Parijs begint de competitie door Troyes te verslaan (2-1)

READ  EdF: Schreeuw Larke's Big!