Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Panel van experts zegt dat Israëlische software gebruikt wordt om activisten en journalisten te bespioneren

In totaal zijn meer dan honderd mensen over de hele wereld het doelwit geweest van deze “elektronische wapens”.

Artikel door

gepubliceerd

leestijd : 1 minuut.

Een verhaal dat opwinding waard is. Verschillende regeringen hebben door een Israëlische groep ontwikkelde computerspionagetools gebruikt om politici, dissidenten, journalisten, academici en mensenrechtenactivisten aan te vallen, zeiden experts donderdag (15 juli).

Deze krachtige “cyberwapens” hebben zich wereldwijd op meer dan 100 mensen gericht, volgens berichten van een beveiligingsfunctionaris van Microsoft en Citizen Lab, een organisatie uit de Universiteit van Toronto.

Microsoft beweert zijn Windows-besturingssysteem te hebben aangepast om fouten te verhelpen die door de Israëlische groep werden uitgebuit. Volgens Citizen Lab is het een onopvallend bedrijf uit Tel Aviv dat uitsluitend spyware verkoopt aan overheden die smartphones, computers en cloudcomputingdiensten kunnen infecteren. De officiële naam is momenteel Saito Tech Ltd, maar het is vooral bekend als Candiru.

Citizen Lab-onderzoekers vonden bewijs dat de spyware informatie kon extraheren uit verschillende applicaties die door slachtoffers werden gebruikt, waaronder Gmail, Skype, Telegram en Facebook.

Volgens het computerbedrijf, dat de spyware “DevilsTongue” noemde, was het in staat populaire websites zoals Facebook, Twitter, Gmail en Yahoo te infiltreren om informatie te verzamelen, berichten van slachtoffers te lezen en foto’s te herstellen.

“We hebben veiligheidsmaatregelen gedeeld met de veiligheidsgemeenschap, zodat we deze dreiging collectief kunnen aanpakken en verminderen.”zei Microsoft.