Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Overstromingen, droogtes, epidemieën… Wat kunnen we verwachten met de terugkeer van El Niño?

Overstromingen, droogtes, epidemieën… Wat kunnen we verwachten met de terugkeer van El Niño?

eenvoudig
In 2024 zou een stijging van de mondiale temperaturen moeten optreden, onder meer als gevolg van deze atmosferische episode. De Verenigde Naties roepen regeringen over de hele wereld op om te anticiperen op de effecten van dit fenomeen.

Het is officieel, El Niño is net begonnen. I’Wereld Meteorologische Organisatie Op dinsdag 4 juli kondigde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een agentschap van de Verenigde Naties, de start aan van een nieuwe aflevering van dit meteorologische fenomeen dat “geleidelijk sterker” zou moeten worden. Met het record van maandag als de warmste dag ooit wereldwijd, waarschuwt de organisatie dat het waarschijnlijk (90%) is dat er een “verdere stijging van de mondiale temperatuur” zal worden waargenomen en Verstoringen in weer- en klimaatomstandigheden.

El Niño gaat het hele jaar door met een intensiteit die volgens het VN-agentschap “op zijn minst matig” zou moeten zijn. De impact op de stijgende wereldtemperaturen wordt echter pas duidelijk in het jaar na het begin van de episode, en zal daarom naar verwachting in 2024 verder voelbaar zijn.

El Niño, een natuurlijk fenomeen dat zich vormt in de tropische Stille Oceaan, komt gemiddeld om de twee tot zeven jaar voor. Hij is partners Dit leidt tot hogere oppervlaktewatertemperaturen “in de centrale en oostelijke Stille Oceaan” en maakt deel uit van de wereldwijde context van “door de mens gemodificeerde” klimaatopwarming, zoals gedefinieerd door de Wereld Meteorologische Organisatie.

De gevolgen van El Niño verschillen per regio; Het zou kunnen leiden tot meer neerslag in sommige zuidelijke regio’s, zoals Latijns-Amerika, het zuiden van de Verenigde Staten en de Hoorn van Afrika, wat overstromingen en aardverschuivingen zou kunnen veroorzaken. Integendeel, het kan ernstige droogtes veroorzaken in Australië, Indonesië, in bepaalde regio’s van Zuid-Azië of zelfs in Midden-Amerika.

READ  Een ziekte die waarschijnlijk nooit zal worden uitgeroeid, en er komt er nog een aan

Lees ook:
interview. De terugkeer van El Nino: “Met dit fenomeen zullen we last hebben van de complicaties van de opwarming van de aarde”, aldus een klimaatwetenschapper

Noteer de temperatuur in perspectief

Op dit moment kan de ernst of duur van het huidige El Niño-fenomeen niet worden voorspeld. De laatste aflevering, die dateert uit 2018-2019, werd als zwak beschouwd. De vorige episode, die plaatsvond tussen 2015 en 2016, was van hoge intensiteit

Begin mei heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) al bevestigd dat de periode 2023-2027 met zekerheid de warmste periode ooit op aarde zal zijn, onder invloed van El Niño en opwarming van de aarde, waarmee het record van 2016 wordt overtroffen ( warmste ooit geregistreerd). gemeten in de wereld). “De komst van El Niño zal de kans op het breken van temperatuurrecords aanzienlijk vergroten en meer extreme hitte naar vele delen van de wereld en in de oceanen brengen”, zei de secretaris-generaal van het agentschap, Petteri Taalas. Hij zegt dat het een “signaal” geeft aan regeringen over de hele wereld “om zich voor te bereiden om de impact op onze gezondheid, ecosystemen en economieën te verminderen”.

De Wereldgezondheidsorganisatie is op haar beurt geïnteresseerd in een toename van watergerelateerde ziekten zoals cholera, maar ook in een toename van epidemieën van door muggen overgedragen ziekten, zoals malaria en knokkelkoorts, en gevallen van overdraagbare ziekten. zoals mazelen en meningitis.

Wat verwacht je in Frankrijk?

Volgens Météo France is het moeilijk te anticiperen op de effecten die op het vasteland van Frankrijk kunnen worden waargenomen. Op dit moment is Frankrijk, ver van de Stille Oceaan, geen regio die rechtstreeks wordt beïnvloed door deze temperatuurinversie. Tropische stormen verder naar het oosten dan normaal kunnen Frans-Polynesië echter treffen.

READ  Als we ons leven op de Everest zouden doorbrengen, zouden we dan langer of korter dan zeeniveau leven?

Volgens meteoroloog Guillaume Séchet is er geen El Niño-episode “Het is niet noodzakelijkerwijs synoniem met een warm jaar in Frankrijk.” “2016 onder de sterkste recente gebeurtenis resulteerde in een nationale anomalie van +0,5°C, wat lager is dan in de twee jaren van La Niña (een omgekeerde El Niño die lagere temperaturen veroorzaakt) die volgden (+0,8°C in 2017) en +1,3°C in 2019) hun website.

Lees ook:
De terugkeer van El Nino: het weerfenomeen begint recordtemperaturen te bevorderen

Hoewel El Niño het waarschijnlijker maakt dat de gemiddelde temperaturen zullen worden vernietigd, “is het de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde die deze trend veroorzaakt”, legt hij uit. Meteo Frankrijk. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) schat dat er een kans van 66% is dat de gemiddelde jaarlijkse mondiale oppervlaktetemperatuur de pre-industriële niveaus met 1,5 °C zal overschrijden gedurende ten minste één van de komende vijf jaar.