Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Orpea: nettoverlies eerste halfjaar na waardevermindering activa – 28-09-2022 om 20:02

Afbeelding van het Orpea-logo bij de ingang van een bejaardentehuis in Rize

Afbeelding van het Orpea-logo bij de ingang van een bejaardentehuis in Rize

(Reuters) – Bejaardentehuisgroep Europa rapporteerde woensdag een nettoverlies over de eerste zes maanden van het jaar, wat het verklaarde als een daling van de waarde van zijn activa.

Orpea, dat centraal staat in onderzoeken naar beschuldigingen van misbruik van bewoners, boekte in de eerste helft van 2022 een nettoverlies van 269 miljoen euro, tegen een winst van 102 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

“Het bedrijf is zwaar getroffen door zowel de tekortkomingen als het onethische gedrag van zijn vorige managers, door de zeer snelle internationale en vastgoedontwikkeling, die de financiële positie van Orpea heeft verzwakt”, zei algemeen directeur Laurent Gillot in een persbericht.

Orbea kondigde in juni aan dat een onafhankelijke audit storingen en wangedrag in sommige van haar instellingen had bevestigd, maar merkte op dat sommige beschuldigingen tegen de groep – waaronder die met betrekking tot verduistering, belastingontduiking en misbruik van patiënten – niet waren onderbouwd.

Laurent Gillot vertelde tijdens een telefonische vergadering dat ten minste twee derde van de gepensioneerde huizen van Orpea in Frankrijk in de eerste zes maanden van het jaar werd geïnspecteerd. De Franse regering kondigde in maart aan dat alle 7.500 verpleeghuizen in Frankrijk de komende twee jaar zouden worden gecontroleerd, als onderdeel van een plan om hun activiteiten beter te controleren.

De groep, die actief is in 22 landen en een van Europa’s grootste beheerders van verzorgingstehuizen is, zei dat de afschrijvingen en voorzieningen in de eerste helft van het jaar 333,2 miljoen euro bedroegen, vergeleken met 268,7 in dezelfde periode in 2021.

READ  CAC40: correctief scenario begint, Nasdaq is lager dan 13.200

Orpea bevestigde ook dat de Ebitdar-marge in de tweede helft lager zou kunnen zijn dan in de eerste helft als gevolg van de volatiliteit van de energieprijzen, die Orpea zal dwingen relevante crediteuren te benaderen om opnieuw te onderhandelen over de getroffen financiële convenanten.

(Rapportage door Diana Mandia, Franse versie door Augustin Turpin, redactie door Jean-Stefan Bruce en Mathieu Brottard)