Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Op weg naar een herwaardering van 4%?

BFM Bedrijfsinformatie. Volgens ambtenarenvakbonden is een stijging van het indicatorpunt van 4% het “meest waarschijnlijke scenario”. Minister Stanislas Guerini ontving dinsdag de vakbonden om dit bekend te maken.

Voor het eerst in vijf jaar wordt het indexpunt ambtenaren opnieuw geƫvalueerd. De salarisverhoging voor de 5,5 miljoen werknemers van de staat zal 4% bedragen. Vanmorgen, dinsdag, ontving de minister van Transformatie en Openbare Dienst, Stanislas Guerini, de vakbonden van openbare diensten om hun een herbeoordeling van het punt aan te kondigen.

Ambtenaren hebben lang op dit gebaar gewacht, omdat het indexpunt sinds 2017 is bevroren en sinds 2010 slechts met 1,2% is gestegen.

Niet genoeg herevaluatie

Niet genoeg om de vakbonden tevreden te stellen. Als ze de dooi verwelkomen, vinden ze de regering verre van realiteit. Daar staat tegenover dat deze herwaardering binnen een jaar lager is dan het verwachte inflatieniveau van 5,5%.

Door de opgelopen vertraging sinds het indexpunt werd bevroren, zal er volgens de berekening van de vakbonden ook een verschil zijn van “minimaal 15 punten tijdens de periode tussen de prijsstijging en de puntstijging”. Velen van hen eisten een forse schadevergoeding van minimaal 10%.

“Maar het is eigenlijk een stijging van 4% die de touwtjes in handen houdt”, vat een van de sterkste ambtenarenvakbonden samen, eraan toevoegend dat “het cijfer consistent zou zijn met een herbeoordeling van pensioenen en sociale minima, die ook 4% zou zijn.”

Een stijging van het indexpunt met 4% zou zeer kostbaar zijn voor de overheidsfinanciĆ«n, zo’n 8 miljard euro. Want volgens Percy kost een stijging van het indexpunt met 1% $ 2 miljard.

READ  Hooggerechtshof geeft Telegram 24-uurs berichtenservice om ban te voorkomen