Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Onzekerheid heerste in Guinee na de omverwerping van president Alpha Condé

Noch de gebruiksvoorwerpen, noch de afbeeldingen werden vergeten door de putschistische soldaten, die in dergelijke omstandigheden hun eerste opwachting maakten op de cavia-ethergolven: rode hoeden op hun hoofd geschroefd, strak gebonden camouflagekleding, maskers en donkere brillen. Tot zover panopli.

Het grondwerk elders was sensationeel, met de aankondiging dat de Republikeinse instellingen onder het vage National Rally and Development (CNRD) Comité met onnauwkeurige contouren zouden worden geplaatst. De toespraak rechtvaardigde in termen van coup-populisme de noodzakelijke garanties van het land die volgens hen bedreigd werden door de overmacht van Alpha Conde. Laatstgenoemde, die in oktober 2020 slecht werd herkozen voor een derde termijn na het opstellen van een nieuwe grondwet volgens zijn maatregel, zal worden onderworpen aan de actoren van deze staatsgreep onder leiding van jonge officieren van de speciale troepen, meestal verantwoordelijk voor de strijd tegen terrorisme. .

Vierentwintig uur later De plotselinge en brutale verschijning van deze bubbelsoldaten, de gang van zaken kent altijd grijze gebieden. Inwoners van het centrum van Conakry vertellen dat ze zondag in de vroege uurtjes van zondagochtend wakker werden van het geknetter van automatische wapens aan de rand van het presidentschap van de Guinese republiek op het schiereiland Kaloum. De zaken van de hoofdstad en het administratieve centrum van de staat. Deze uitwisselingen van ‘Groot vuur’Volgens ooggetuigen hebben elementen van de presidentiële garde zich mogelijk verzet tegen de mannen van luitenant-kolonel Mamady Domboya. De persoon die op de Guinese televisie verscheen als de leider van de groep.

Lees ook In Guinee verlaat de passage van Alpha Conde in feite een verdeeld land

Het lijkt erop dat de mannen van deze reus – een voormalig lid van het Franse Vreemdelingenlegioen – snel de overhand kregen. Voor zover we weten, zou geen enkel slachtoffer zich bedroefd moeten voelen. Behalve Alpha Conde die figuurlijk op het politieke slagveld viel. De voorzitter van het parlement, Amadou Damaru Camara, de tweede figuur in de staat, die algemeen wordt beschreven als een hardliner binnen het Alpha Conde-regime, zou ook zijn gearresteerd. Het lot van de minister van Defensie, Mohamed Diani, de zwaargewicht aan de macht, bleef onzeker.

“Mensen zijn bang, vragen zich af wat er nu gaat gebeuren en blijven liever veilig thuis dan zich in te spannen met het leger.”

In een video uitgezonden door de coupplegers, leek de 83-jarige president verslagen, in spijkerbroek en een verfrommeld T-shirt, zittend op een bank. Onder leiding van het leger toonde hij de bekende zwarte en koppige blik van deze voormalige tegenstander die in 2010 de eerste democratisch gekozen president werd sinds de onafhankelijkheid van deze voormalige Franse kolonie (in 1958).

READ  Protesten in Minneapolis over de moord op een jonge zwarte man bij een schietpartij bij de politie

Je hebt 62,31% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.