Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ontdekking van een “quasi-maan” in de buurt van de aarde in een baan om de aarde gedurende duizenden jaren

Ontdekking van een “quasi-maan” in de buurt van de aarde in een baan om de aarde gedurende duizenden jaren

Bijgenaamd 2023 FW13, vanwege de ontdekkingsdatum, wordt deze asteroïde beschouwd als een “halve maan” of “semi-satelliet”. Dit betekent dat het om de zon draait in een tijdsbestek dat vergelijkbaar is met dat van de aarde. Bovendien wordt het slechts in geringe mate beïnvloed door de zwaartekracht van onze planeet.

Komeet en asteroïde: wat is het verschil?

Kometen zijn zeldzaam en hun schoonheid fascineert mensen al sinds de oudheid. Ballen van ijs en steen, ze komen uit de mysterieuze grenzen van het zonnestelsel, buiten de buitenwijken van Neptunus. Hun elliptische baan zorgt ervoor dat ze één keer per omwenteling langs de zon strijken. Onder de hitte van de ster lieten ze water en stof ontsnappen en versierden ze zichzelf met een gigantische, glanzende staart… Asteroïden komen vaker voor.

Sinds hun ontdekking aan het begin van de 19e eeuw zijn ze als het uitschot van het zonnestelsel. Behalve dat ze zich in zeer verschillende delen van het zonnestelsel bevinden, hebben kometen en asteroïden ondanks hun vergelijkbare afmetingen zeer verschillende samenstellingen. Kometen zien eruit als sneeuwballen, bestaande uit ijs, bevroren gas, rotsen en stof. Asteroïden zijn “kleine planeten”, bestaande uit dezelfde elementen als de tellurische planeten van het zonnestelsel (koolstof en metaal).

>> Lees ook: Waarom denken we dat er een negende planeet is?

Verberg deze maan die ik niet kan zien

Deze “verborgen maan” heeft een diameter van 15 meter, ongeveer de grootte van een heteluchtballon. Terwijl het om de zon draait, draait 2023 FW13 ook om de aarde, op minder dan 14 miljoen kilometer van onze planeet. Om je een orde van grootte te geven: de maan heeft een diameter van 3.474 km en is 364.000 km kleiner dan de aarde.

READ  Zout water gedraagt ​​zich niet zoals wetenschappers denken!

2023 FW13 werd in maart voor het eerst opgemerkt door het Pan-STARRS-observatorium, gelegen bovenop de vulkanische berg Haleakalā in Hawaï. Het bestaan ​​van de asteroïde werd later bevestigd door de Canada-France-Hawaii-telescoop in Hawaï en twee observatoria in Arizona voordat hij op 1 april officieel door de telescoop werd geregistreerd. Klein Planetencentrum Van de International Astronomical Union, een netwerk van wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het in kaart brengen van nieuwe planeten, manen en andere lichamen in het zonnestelsel.

>> Lees ook: Onderzoekers stellen voor om een ​​ruimtelift te gebruiken om naar de maan te gaan

Er is geen gevaar voor impact op de grond

Sommige schattingen zeggen dat 2023 FW13 al minstens 2000 jaar een quasi-satelliet van de aarde is geweest en dat de asteroïde dit baanpad nog minstens 1500 jaar zal blijven volgen. “Het lijkt de langst bekende quasi-satelliet te zijn,” zei hij. Hemel en telescoopastronoom Adrien Coffinet.

Ondanks de relatieve nabijheid van de aarde, is het onwaarschijnlijk dat deze quasi-satelliet op ramkoers met onze planeet komt. Hoe dan ook, volgens astronomen.

bron : NASA / Hemel en telescoop / ruimte