Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is een lichtjaar?  – Numerama

Wat is een lichtjaar? – Numerama

Een lichtjaar is een eenheid van ruimtelijke meting. Zodra men de ruimte en zijn vele fascinerende thema’s verkent, komt dit idee om de hoek kijken. Waar komt het precies mee overeen?

Voor het meten van afstanden in de ruimte zijn de eenheden die op aarde worden gebruikt niet langer relevant. Hier komt een lichtjaar binnen.

identificatie: Wat is een lichtjaar?

Het “lichtjaar” wordt berekend uit de afstand die het foton aflegt, in het vacuüm van de ruimte, in een rechte lijn, in het Juliaanse jaar (365 dagen). Het is duidelijk dat één lichtjaar overeenkomt met de afstand die het licht in een jaar aflegt tussen twee punten. Als het twee lichtjaren duurt om van punt A naar punt B te komen, dan is de afstand daartussen twee lichtjaar.

De aanwezigheid van het woord “jaar” in de uitdrukking is misleidend: het is geen tijdseenheid, maar een lengte-eenheid die een afstand meet.

Het voordeel van licht is dat zijn snelheid constant is: in een vacuüm beweegt het met precies 299.792.458 meter per seconde (dat is ongeveer 300.000 kilometer per seconde).

Waarom gebruiken we een lichtjaar?

In de ruimte zijn de afstanden duizelingwekkend. Als we onze gebruikelijke eenheden gebruiken, zoals kilometer en meter, zullen er enorme en onwaarschijnlijke getallen worden gebruikt. Daarom gebruiken astronomen andere afstandseenheden.

Op wetenschappelijk gebied is de parsec die de voorkeur heeft vaak de parsec over zeer lange afstanden; of AU (astronomische eenheid) voor objecten in de buurt. Het lichtjaar wordt minder vaak gebruikt door professionele astronomen, maar wordt vaak gevonden om de wetenschap populair te maken, omdat het gemakkelijker te begrijpen is.

READ  Een vreemde kiezelsteen afgebeeld door de hardnekkige rovers op Mars

Wat is 1 lichtjaar in meters en kilometers?

Een lichtjaar is:

  • 9.461 miljard kilometer
  • 9.460.730.472.580.800 meter
  • 0.306601 parsec
  • 63.241 astronomische eenheden

Om erachter te komen hoe je een lichtjaar in kilometers kunt berekenen, moeten we het aantal lichtjaren delen door het getal 9.461 miljard.

Hoe te converteren lichtjaren tot tijd ?

Het is onmogelijk om een ​​lichtjaar om te rekenen naar tijd. Het is een lengte-eenheid die uitsluitend de afstand meet.

Wat is de afstand van de aarde tot de zon in lichtjaren?

Binnen het zonnestelsel zijn afstanden te kort om in lichtjaren aan te geven. De afstand tussen de aarde en de zon is 149.600.000 km. Het komt ook overeen met een andere lengte-eenheid in de astronomie: AU – “astronomische eenheid”. De afstand tussen de aarde en de zon komt overeen met 1 AU. Als we toch plezier hadden in het tellen van lichtjaren, zouden we een getal krijgen van 0,000016036 lichtjaren.

Een andere mogelijkheid is om lichtminuten en lichturen te gebruiken, soms worden lengte-eenheden gebruikt. Het is hetzelfde principe als een lichtjaar, maar telt vanaf de tijd die het licht nodig heeft om in een minuut of een uur een leegte in een rechte lijn te doorkruisen, in plaats van een jaar. De aarde is 8,3 lichtminuten verwijderd van de zon, terwijl Saturnus 79,3 lichtminuten verwijderd is. Vanaf Neptunus gaan we naar lichturen: 4,1 lichturen scheiden deze planeet van onze ster.

Planeten van het zonnestelsel en hun afstand tot de zon in lichtminuten en lichturen. // Bron: Nino Barbey voor Numerama

Enkele voorbeelden van afstanden in lichtjaren

  • 4,22 lichtjaar: Dit is de afstand van Proxima Centauri, de ster die het dichtst bij het zonnestelsel staat.
  • 2,5 miljoen lichtjaar: deze afstand scheidt ons van het Andromedastelsel.
  • Het dichtst bij de aarde bekende zwarte gat bevindt zich op 1600 lichtjaar afstand.
  • De afstand tussen de aarde en het centrum van de Melkweg (waar zich het superzware zwarte gat bevindt) wordt geschat op 25.800 lichtjaar.
READ  Binnenkort de namen van hittegolven?
Het superzware zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel bevindt zich op zo'n 26.000 lichtjaar afstand.  // Bron: Foto ESO/EHT
Het superzware zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel bevindt zich op zo’n 26.000 lichtjaar afstand. // Bron: Foto ESO/EHT

Wat is de som van een lichtjaar?

De meervoudsvorm van lichtjaar is lichtjaar: “jaar(jaren)” verleend, en “licht” blijft constant. De lichtsnelheid is een constante, dat is het aantal jaren dat varieert voor een lengtemaat.


Als je dit artikel leuk vond, zul je het volgende leuk vinden: Mis ze niet door je te abonneren naar Numerama op Google Nieuws.

Begrijp materie en het universum met natuurkunde