Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ontdek een vreemd gebouw met steile kliffen op de oceaanbodem

Ontdek een vreemd gebouw met steile kliffen op de oceaanbodem

De oceaanbodem biedt nog steeds veel verrassingen! Zo’n onderzeese berg in de vorm van een gigantisch kanaal werd voor de kust van Californië waargenomen door een onafhankelijk kaartvaartuig.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd

[EN VIDÉO] Visualiseer de diepten van meren, zeeën en oceanen in 3D 3D-animatie waarmee u de diepten van verschillende watermassa’s op aarde kunt vergelijken. © …

Door de bathymetrische gegevens van het onafhankelijke kaartvaartuig Saildrone Surveyor te analyseren, ontdekten wetenschappers deze vreemde formatie op de bodem van de Stille Oceaan. Ongeveer 322 kilometer van de noordkust van Californië onthult het eentonige onderwaterterrein plotseling een berg met een nogal ongebruikelijke vorm. Als hongerige Amerikaanse wetenschappers A Bandieten taart Gigantisch, voor ons Fransen, doet enigszins denken aan een fles die op de bodem van de oceaan ligt. De hoogte van het kanaal is 975 meter. Met andere woorden, er moet voor elk wat wils zijn!

Een oude vulkaan verborgen onder een stapel “vissenpoep”?

Als deze ontdekking wetenschappers onmiddellijk deed watertanden, komt dat zeker omdat het niet de gebruikelijke architectuur van een onderzeese berg is. Vergeet niet dat deze bergen op de oceaanbodem vaak oude vulkanen zijn. De duidelijk zichtbare krater op de top van deze vreemde berg wijst al op een vulkanische oorsprong. Maar dit is de enige overeenkomst met de vulkaan. Over het algemeen hebben onderzeese vulkanen zacht glooiende zijden, terwijl ze bijna verticaal stijgen. De ongebruikelijke morfologie roept dus de vraag op naar de vorming van dit gebouw.

Voor wetenschappers zou deze vreemde vorm kunnen worden veroorzaakt door intense en snelle vulkanische activiteit. Maar ik weet niet zeker of dat genoeg is om deze steile aspecten te verklaren. Het is mogelijk dat dit uiterlijk ook verband houdt met de langzame sedimentatie van mariene sedimenten: fijne deeltjes maar vooral organisch residu, met andere woorden “vissenpoep”, zoals een ambtenaar van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) opmerkt. (Nationale Oceanische en Atmosferische Administratie). Dit afval, dat zich duizenden jaren aan de zijkanten van de oude vulkaan heeft vastgeklampt, had de hellingen van het gebouw kunnen accentueren.

READ  Uit het onderzoek bleek dat lood in benzine het IQ van 170 miljoen Amerikanen verlaagt

2022-2023 oceaanverkenningsmissie met de Saildrone Surveyor. © Sildron, YouTube

Onafhankelijk kaartvaartuig

Met slechts een klein percentage van het oceaanoppervlak dat tot nu toe in kaart is gebracht, kunnen de komende jaren zeker meer van dergelijke “verrassingen” worden verwacht. Want het International Seabed Project 2030 wil 100% van de oceaanbodem in kaart brengen, met name dankzij de Saildrone Surveyor-drone die volledig autonoom navigeert en zo meedogenloos de wateren van de wereld doorkruist.