Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Onder druk van Amerikaanse conservatieven is de coalitie van klimaatverzekeraars uit elkaar gevallen

Onder druk van Amerikaanse conservatieven is de coalitie van klimaatverzekeraars uit elkaar gevallen

Drie oprichters van de Global Zero Carbon Insurers Alliance (NZIA) kondigden donderdag hun vertrek aan.

De Global Zero Carbon Insurers Alliance (NZIA) zit in de problemen. Drie stichtende leden, herverzekeraar Scor en reuzen Axa en Allianz, kondigden op donderdag 25 mei hun vertrek aan in het kader van conservatieve druk in de Verenigde Staten. Deze coalitie is in juli 2021 tot stand gekomen onder auspiciën van de Verenigde Naties. De rol van verzekeringsmaatschappijen staat centraal bij de exploitatie van fossiele brandstoffen, de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde: kolen-, olie- en gasmaatschappijen hebben hun diensten nodig om hun projecten te verzekeren.

>> Klimaat: Is het warm of koud voor dit seizoen? Vergelijk het weer van vandaag met de temperatuurgeschiedenis van tientallen jaren

De toonaangevende Franse verzekeringsmaatschappij, AXA, “Het zal zijn individuele reis op het gebied van duurzame ontwikkeling voortzetten, als verzekeringsmaatschappij, investeerder en verantwoordelijk bedrijf”onder vermelding van een persbericht, terwijl Allianz aangaf haar klimaatdoelstellingen te handhaven “zonder verandering”. Eerder op de dag kondigde Thierry Leger, CEO van Scor sinds 1 mei, ook zijn vertrek uit de alliantie aan voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering op een algemene vergadering. “Vandaag hebben we besloten om NZIA te verlaten. Dit verandert niets aan onze verplichtingen of onze routekaart.” In de strijd tegen de opwarming van de aarde, zei hij.

Aanval door Republikeinse aanklagers in de Verenigde Staten

Net eerder in de week was het Swiss Re die de deur sloot voor deze alliantie. Drie Europese zwaargewichten gingen hen de afgelopen maanden voor door hun vertrek aan te kondigen: Munich Re, Hannover Re en de verzekeringsmaatschappij Zürich. In de nasleep van deze nieuwe afvalligheid kondigde de Fransman Matmutt zijn vertrek aan. Noch AXA, noch Allianz, noch Score legden de redenen voor dit vertrek uit, maar München Re noemde eind maart de risico’s van belemmering van de vrije concurrentie die inherent zijn aan dit soort allianties.

READ  Een woonspaarplan kan aantrekkelijker worden voor financiering met een lening

“Elk bedrijf is vrij om op elk moment en om welke reden dan ook lid te worden van NZIA of zich terug te trekken uit NZIA.”Ter gelegenheid van het vertrek van enkele van haar leden, zei NZIA woensdag in een persbericht. “Vooral degenen die grote zaken hebben en zaken doen met de VS”. Een week geleden stuurden twintig Republikeinse Amerikaanse procureurs-generaal een brief met kritiek op de coalitie. Voor de grootste leden, die zich in de Verenigde Staten bevinden, brengt het in de alliantie blijven juridische risico’s met zich mee, met jarenlange procedures.

Verzekeraars moeten ‘strijden tegen klimaatontkenning, niet toegeven’

“Nu de Net Zero Insurance Alliance voor onze ogen uit elkaar valt, moeten we ons afvragen waarom deze grote bedrijven, met hun legioenen advocaten, antitrustkwesties niet als een grote hindernis beschouwden toen ze de alliantie oprichtten.”antwoordde Patrick McCauley, analist energietransitie bij de ngo Reclaim Finance. “Echte klimaatleiders moeten klimaatontkenning bestrijden, niet toegeven. Wat vandaag belangrijk is, is dat verzekeraars niet terugdeinzen voor hun klimaatverplichtingen”hij voegde toe.

Met ongeveer dertig leden sinds kort, is NZIA opgericht door Axa, Allianz, Aviva, Generali, Scor, Swiss Re en Zurich Insurance Group. De leden, waaronder het Franse Matmut en Crédit Agricole Assurances, zijn overeengekomen om normen vast te stellen voor het accepteren van groenere industrieën in de portefeuilles van hun klanten in overeenstemming met de doelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050. De vertrekkende leden van de alliantie stonden erop dat ze hun klimaatverbintenissen voortzetten.