Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Noumea gelooft dat het dengue heeft uitgeroeid dankzij een innovatieve technologie

Geplaatst op wo 04 aug. 2021 om 10:08 uur

De gemeente zei woensdag dat de stad Noumea hoopt de dengue-epidemie uit te roeien, dankzij een innovatieve methode die drie jaar geleden is gelanceerd en die bestaat uit het vaccineren van bacteriën tegen muggen.

“De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend en we zijn er zeker van dat er geen dengue-epidemie meer zal zijn in Noumea”, kondigde loco-burgemeester belast met gezondheid Tristan Derek op een persconferentie aan.

In 2018 tekende de stad een samenwerking met Monash University in Melbourne (Australië), waar een team van wetenschappers een techniek ontwikkelde waarbij Wolbachia-bacteriën worden geïntroduceerd in Aedes aegypti-muggen, de vector van knokkelkoorts. Deze bacteriën, die in de natuurlijke omgeving voorkomen, voorkomen de overdracht van geleedpotige virussen op mensen zoals dengue, Zika of chikungunya. De insecten worden vervolgens vrijgelaten in het wild.

“Tussen juli 2019 en afgelopen juni werden 12 miljoen Wolbachia-muggen vrijgelaten op 2.600 punten in de stad. Tegenwoordig is meer dan 70% van de Aedes aegypti-muggen die in de stad worden aangetroffen, dragers van de bacteriën”, verwelkomde Nadège Rossi, voorzitter van de vereniging. Nieuw-Caledonië “Global Mosquito Program”, dat de steun kreeg van het Pasteur Instituut.

Tijdens de eerste zeven maanden van het jaar, terwijl de weersomstandigheden bijzonder gunstig waren voor de ontwikkeling van broedplaatsen, registreerde Noumea slechts 52 gevallen van dengue, vergeleken met 1.324 gevallen in 2019, waaronder één dodelijk. Over de hele provincie zijn de resultaten ook overtuigend, met ongeveer zestig gevallen van dengue geregistreerd in 2020 vergeleken met 2556 gevallen in 2018, twee doden en 3.918 gevallen in 2019 en ook twee dodelijke gevallen.

READ  Kan geo-engineering door zonne-energie de landbouw redden van de opwarming van de aarde?

“Noumea is over het algemeen het epicentrum van de epidemie, wat de reikwijdte van het programma over het hele grondgebied verklaart”, zei de heer Derek, erop wijzend dat twee gemeenten in het conglomeraat de Wolbachia-methode zullen toepassen.

Gezien de sterke daling van de luchtdienst sinds maart 2020 als gevolg van Covid-19, kan de impact pas volledig worden gemeten zodra het bevolkingsverkeer is hervat.

Caledonische instellingen en de staat investeerden 430 miljoen Zwitserse frank (3,6 miljoen euro) in dit programma, terwijl het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken de kosten van de dengue-epidemie op 1,6 miljard schatte.

De Wolbachia-methode is al toegepast op andere eilanden in de Stille Oceaan en in veel regio’s van Australië, Colombia, Indonesië en Vietnam, en elke keer heeft het de incidentie van dengue verminderd van 55% tot 98%.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besmet knokkelkoorts, die zich ontwikkelt met de opwarming van de aarde, naar schatting 390 miljoen mensen per jaar, waarbij duizenden doden vallen.