Nog steeds het doelwit van lasers, zorgden de Nederlanders voor succes en mislukking

De Nederlandse aanvoerder Van Dijk bezorgde zijn team de overwinning. Angelos Tzortzinis/AFP

Topjes/Flops – Op een avond met zes wedstrijden op het programma zetten sommige teams een grote stap richting kwalificatie, terwijl andere op de rand van uitschakeling stonden.

Bovenkanten

Nederland is gerustgesteld

Enkele dagen na de thuisnederlaag tegen het Franse nationale team stelde het Nederlands elftal zich maandagavond gerust door met de kleinste marge (1-0) te winnen van Griekenland. Ondanks de eerste strafschop die de Griekse doelman Falchodimos in de eerste helft redde, nam aanvoerder Van Dijk aan het einde van de wedstrijd de verantwoordelijkheid om het tweede schot op doel te nemen en zijn ploeg het voordeel te bezorgen. In een wedstrijd die getuigde van een laag technisch niveau wist Oranje eindelijk de tegenstander te verslaan en zichzelf de kans te geven om deze kwalificatiewedstrijden in te ademen. De Grieken kunnen wroeging voelen.

Een vurige eerste helft voor de Seleção

Na twintig minuten spelen in Bosnië werd de mis gezegd. Dankzij een brace van Cristiano Ronaldo, die zijn totaal aantal optionele doelpunten op 125 bracht, en een derde van Bruno Fernandes, kon Portugal een rustige avond beleven. Joao Cancelo en Joao Felix droegen bij aan de score en in de eerste helft was de score 5 tegen 0. Ook al veranderde de score in de tweede helft niet, de Portugees leek op een missie: hij behaalde 24 punten in 8 wedstrijden, wat is het maximum, want er werden 32 doelpunten gescoord en 2 doelpunten tegen. Nadat ze zich al verzekerd hadden van de eerste plaats in hun groep, gaat de run van de Seleção verder.

Groep J: Sensatie voor de tweede plaats

Achter Portugal, dat onhaalbaar is en zeker als eerste in zijn groep zal eindigen, is de tweede plaats duur: drie landen kunnen nog steeds hopen die plaats veilig te stellen. IJsland behield dankzij de grote overwinning op Liechtenstein (4-0) zijn veerkracht. Luxemburg kreeg een tegenslag, maar zit ondanks de nederlaag tegen de Slowaken (0-1) toch in de wedstrijd, dat van de voorsprong lijkt te hebben geprofiteerd. De laatste twee dagen zullen waarschijnlijk spannend worden in deze J-groep.

Hij flopt

Griekse fans tonen een treurig beeld van voetbal

Het is een bijna bekend beeld, maar eentje waar we niet aan willen wennen. Terwijl Nederland in de wedstrijd tegen Griekenland twee strafschoppen kreeg, gebruikten Griekse fans lasers om het zicht van de schutters te blokkeren. Eerst het schot van Wegurst, dat eveneens werd gered door doelman Vlachodimos. Vervolgens tegen Van Dijk in de 93e minuut. Zelfs als de Nederlandse aanvoerder zijn schot op doel afleidde, kunnen we dergelijke gebeurtenissen op het veld niet accepteren. Hopelijk zien we dit soort gebaren niet tijdens de laatste dagen van de kwalificaties.

Luxemburg wijkt af van de droom

Ook al is alle hoop nog niet ijdel, Luxemburg heeft maandagavond de boot gemist. Maar het team dat uit het land met 640.000 inwoners kwam, had een unieke kans. Als ze winnen, bevinden ze zich in een ideale positie om zich te kwalificeren voor het eerste grote toernooi in de geschiedenis van Luxemburg. Maar het Slowaakse doelpunt in de 77e minuut bracht de fans weer op aarde. In de toekomst zullen we, om te hopen te kunnen concurreren op Euro 2024, Bosnië en Luxemburg moeten verslaan en hopelijk Slowakije tweemaal moeten verslaan tegen IJsland en Bosnië. Niet onmogelijk, maar onwaarschijnlijk.

READ  Marie Wattel werd gekroond tot Europees kampioen op de 100 meter vlinderslag