Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nissan Qashqai Electronic Energy (2022): Betaalt de originaliteit?

Kort

Compacte SUV

originele hybride

190 pk

vanaf €38.200

De term hybride zegt niet veel over de technologie die eraan wordt toegekend. Na het feit dat het geldt voor auto’s met motoren die thermisch en elektrisch combineren, weten we niet meer. Bijvoorbeeld tussen a Toyota Priusa Renault Clio E-Tech en nieuw Qashqai, hebben we te maken met drie verschillende architecturen. De laatste gebruikt, in tegenstelling tot de andere twee, alleen zijn elektrische massa om de wielen aan te drijven (in dit geval de voorkant). De warmte (116 kW) wordt alleen gebruikt om de elektriciteit te leveren of om de 2,1 kW-batterij op te laden die de elektriciteit levert. Deze driecilinder benzinemotor met dubbele injectie (direct en indirect) is echter niets bijzonders.

precies het tegenovergestelde! In feite profiteert het van een variabele compressieverhouding, die mogelijk wordt gemaakt door een mechanisme dat op het niveau van de krukas werkt en de slag van de zuigers verandert. In eco-modus is de snelheid 14/1, terwijl deze zakt naar 8/1 bij het zoeken naar prestaties, bijvoorbeeld op de snelweg. Dit om onder alle omstandigheden optimale prestaties te verkrijgen, om het verbruik en dus de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Dit blok komt nooit in contact met de wielen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een motor Opel Ampera, waar als hij ook als generator werkte, hij de auto bestuurde. Systeemfunctie: april, die sinds 2016 in Japan in de memo is uitgebracht, maakt de versnellingsbak overbodig. En aangezien het de 140 kW sterke elektromotor is (verbonden met de drie cilinders onder de motorkap) die de SUV aandrijft, zou u moeten profiteren van een volledig soepele rit.

READ  Stellantis verlaat de machtige vereniging van Europese autofabrikanten
Test - Nissan Qashqai e-Power (2022): Betaalt authenticiteit?

Bovendien kunnen ze zich over korte afstanden voortbewegen zonder de hulp van warmte. Verbruik is meestal een andere curiositeit die de Qashqai-hybride onderscheidt. In de huidige versies is hij tevreden met een torsie-achteras, maar profiteert hij van de multi-link-achteras in de best-in-class Tekna+-variant, die niet veel krachtiger is maar is uitgerust met 20-inch velgen. Bovenal weegt deze machine door zijn completere uitrusting (panoramisch dak, elektrische stoelen, head-up display, enz.) honderd kilogram meer dan de andere. Dit heeft directe gevolgen voor het verbruik. Er werd geadverteerd op 5,3 l/100 km, of 119 g/km CO2: interessant voor een SUV van 190 pk en 330 Nm die in 7,9 seconden 100 km/u kan bereiken, maar niet uitzonderlijk. Het moet gezegd dat de machine niet de lichtste is, met een gewicht van maar liefst 1.612 kg. De Tekna piekt op +1.728 kg op de schaal en slikt gemiddeld 5,4 l/100 km (123 g/km CO2).

We reisden naar Zweden om Qasqhai te testen, met zijn high-end. Veel Franse geleerden zijn geïnspireerd door wat er in dit land gebeurt, en ze moeten zijn beïnvloed door de repressie van de wegen die daar heersen. Uiteraard zijn er, naast de zeer lage snelheidslimieten (70 of 80 km/u op de weg, 110 km/u op de snelweg), om de 10 km snelheidscamera’s op het secundaire netwerk, en bijna evenveel rond Stockholm. Het volstaat te zeggen dat er absoluut geen sprake is van afwijkingen in de wegen! Dit betekent dat we Nissan niet hebben getest in de verkeersomstandigheden die gelden in Frankrijk. Het was ook koud en nat.

READ  Parijs: vertrouwd met de onontgonnen toppen sinds september 2000

Eerst de zoetheid

Test - Nissan Qashqai e-Power (2022): Betaalt authenticiteit?

Hybride of niet, de Qashqai verbergt een prettig, redelijk ruim interieur en heeft een zeer degelijke uitstraling. Zoals we eerder hebben geprobeerd. Net als de laatste biedt de hybride uitstekende elektrische stoelen voorin met een onberispelijke rijpositie. Het panoramadak zorgt voor een prettige sfeer, maar de verticale cilindervormige tellers zijn niet beter leesbaar dan voorheen. Druk op de startknop: er gebeurt niets. Qashqai scheert in dezelfde elektrische stilte. En met een goede reden! Daarna domineert de soepelheid, opnieuw als een emissievrije auto, wat zeer plezierig is voor gezinsgebruik. Geen shake, maar slagroom!

Test - Nissan Qashqai e-Power (2022): Betaalt authenticiteit?

Verrassend genoeg blijven deze kwaliteiten bestaan ​​wanneer de warmte ontwaakt om elektriciteit te leveren: de akoestische isolatie is zo geavanceerd dat we zijn activiteit vergeten. Op deze sterk gecontroleerde wegen is het gebruik van rijhulpmiddelen in Frankrijk van ongekend belang. Gelukkig werken ze efficiënt en soepel, en GPS wijst naar flitsers! Er is een remmodus die meer regeneratief remmen biedt, zoals de sportmodus, maar ik rijd liever met cruisecontrol, dat is minder gevaarlijk. Het parcours wordt onderbroken door een paar bochten: de Nissan onthult een relatief snelle en precieze besturing, die consistent en helemaal niet gedempt is, evenals een uitstekende lichaamsondersteuning, zelfs op ruw terrein. Bedankt multilink-hub! Wat betreft het rempedaal, het staat ver af van de schokkende soepelheid van het rempedaal Volkswagen ID.4, het vertoont een goede hardheid. Door naar de snelweg te gaan, hebben we de mogelijkheid om eerlijk te versnellen. Dan horen we een zoem weg: het is de warmte die activeert. De elektrische massa zorgt voor een levendige en geruststellende acceleratie, zonder dat de voorkant er onnodig onder lijdt. Op de vier baans is het te gek, ik piekte bij de 112 km/u teller!

Het volume van de bagageruimte varieert van 455 liter tot 1552 liter.  Fatsoenlijk, vooral de zadelpen neergeklapt.
Het volume van de bagageruimte varieert van 455 liter tot 1552 liter. Fatsoenlijk, vooral de zadelpen neergeklapt.
De achterbank is breed en de stoelen zijn comfortabel maar verschuiven niet.
De achterbank is breed en de stoelen zijn comfortabel maar verschuiven niet.

Bij deze stratosferische snelheid blijven de mechanica volledig stil, waardoor rotatiegeluiden enigszins worden uitgestoten, zonder hinderlijk te worden. Aan het einde van een relatief gevarieerde maar rustige en vlotte weg van 80 km, bleek het verbruik niet uitzonderlijk laag, aangezien het werd vastgesteld op 5,1 l/100 km. Het is bijna frustrerend, omdat we milieuleiderschap hebben geoefend. Het zal echter nodig zijn om uit te zoeken hoeveel deze hybride verbruikt in Franse verkeersomstandigheden, en dus sneller, om een ​​definitief idee te vormen.

READ  Waarom koop je niet in een opwelling een airconditioner?