Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: Wilders is bereid de positie van premier op te geven om de regering te vormen – 13-03-2024 om 21:58 uur

De Nederlandse extreemrechtse leider Geert Wilders, wiens Partij voor de Vrijheid afgelopen november de parlementsverkiezingen won, zei woensdag dat hij bereid was de positie van premier op te geven om de onderhandelingen over de vorming van een regering te vergemakkelijken. Rechtse regering.

Sinds de verpletterende overwinning van zijn partij heeft Geert Wilders moeite gehad om vooruitgang te boeken bij het vormen van een nieuwe regering, tussen de onwil van enkele andere politieke leiders om samen te werken met de FPO en de tegenslag die hij begin februari kreeg als gevolg van de onverwachte terugtrekking van de FPO. Discussies over het Nieuwe Sociale Contract (NSC) van de Centrumpartij.

De onderhandelaar die is aangesteld om bij te dragen aan het proces zal zijn rapport donderdag aan het parlement voorleggen.

“Ik kan alleen premier worden als alle partijen in de coalitie dat steunen. Dat is niet het geval”, zegt Geert Wilders op de sociale netwerksite X.

Hij voegde eraan toe: “Ik wil echt een rechtse regering. Minder asiel- en immigratierechten (…) Liefde voor mijn land en kiezers is groot en belangrijker dan mijn positie.”

Eerder vandaag meldde de publieke omroep NOS dat Geert Wilders bereid was zijn hoop om premier te worden op te geven om de vorming van een levensvatbare regering mogelijk te maken.

Volgens de NOS bestuderen de Vrijheidspartij en de drie conservatieve partijen waarmee zij onderhandelt om een ​​rechtse coalitie te vormen, op basis van politieke bronnen, een scenario waarin de leiders van de vier partijen in het parlement zouden blijven in plaats van regeringsposities te bekleden.

READ  Meer dan een miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten

In dit scenario van een zogenaamde buitenparlementaire regering zouden politici en deskundigen die niet bij een van deze groepen zijn aangesloten, de leiding hebben over belangrijke ministeriële portefeuilles en nauw samenwerken met het Parlement.

Hoewel het in Nederland gebruikelijk is dat de onderhandelingen over de vorming van een regering enige tijd in beslag nemen, zijn er sinds de stemming ruim honderd dagen verstreken zonder dat Geert Wilders enige vooruitgang heeft geboekt.

Slechts enkele dagen nadat de Nationale Veiligheidsraad zich vorige maand terugtrok uit de discussies, zei Geert Wilders dat hij bereid was “alle opties” te overwegen om een ​​regering te vormen, of het nu een minderheid is of buiten het parlement, om nieuwe verkiezingen te vermijden.

(Toby Sterling; Franse versie door Jean Terzian, onder redactie van Bertrand Bossy)