Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland vreest nieuwe rellen na strenge Covid-19-beperkingen

Nederland vreest nieuwe rellen na strenge Covid-19-beperkingen

Tijdens een persconferentie die vrijdagavond gepland staat, maakt premier Mark Rutte mogelijk bekend dat bars en restaurants om 17.00 uur sluiten in plaats van om 20.00 uur, zo melden lokale media.

Het aanscherpen van de huidige maatregelen dreigt de toch al gespannen situatie in Nederland, die sinds vrijdag vier nachten van verhoogde spanning kent in verschillende steden, met name Rotterdam en Den Haag, nog verder aan te wakkeren. “We bereiden ons voor met onze oren en ogen open”, zegt politiewoordvoerder Gijs van Nymwegen. “We hopen dat het overal in Nederland en Rotterdam rustig zal zijn”, voegde hij eraan toe.

Het land heeft vorige week opnieuw een gedeeltelijke lockdown ingevoerd, met aanhoudende gezondheidsvoorschriften voor met name de horeca. De regering is ook van plan bepaalde niet-gevaccineerde locaties, waaronder bars en restaurants, te verbieden.

Voor het tweede jaar op rij is vuurwerk, dat meestal tijdens het nieuwe jaar wordt afgestoken, verboden om overbelasting van ziekenhuizen en het veroorzaken van veel verwondingen te voorkomen. Burgers worden dringend verzocht niet meer dan vier mensen in hun huizen te verwelkomen en te telewerken. Openbare demonstraties zijn verboden en voetbalwedstrijden worden achter gesloten deuren gespeeld.

conflicten

Ondanks deze maatregelen worden er in Nederland nog steeds ruim 22.000 nieuwe gevallen per dag geregistreerd, een bevolking van 17 miljoen. De situatie bracht de uitvoerende macht ertoe om binnen een week de persconferentie van de premier te beleggen.

De Experts Group (OMT), die de regering sinds het begin van de pandemie adviseert, heeft echter aanbevolen scholen, hogescholen, middelbare scholen en universiteiten niet te sluiten ondanks het uitbreken van gevallen onder studenten. UNWTO is van mening dat verdere schoolsluitingen, zoals aan het begin van de pandemie, de ontwikkeling van kinderen en jongeren zullen schaden.

READ  Slecht weer: Nederland heeft minder te lijden dan zijn buren

De laatste twee premierconferenties die aan de pandemie waren gewijd, werden gekenmerkt door botsingen tussen politie en demonstranten buiten ministeries in Den Haag. Later liep een via sociale media georganiseerde anti-reguleringsprotest vrijdag snel uit de hand in Rotterdam, waarbij auto’s in brand werden gestoken, honderden gemaskerde jongeren en gangsters de politie bekogelden met stenen en vuurwerk afvuurden.