Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland vervangt vier C-130 Hercules-transportvliegtuigen door vijf Braziliaanse C-390M’s

Vervanging van vier C-130H Hercules tactische hoogwerkers van Koninklijke Luchtmacht [KLu – Force aérienne royale néerlandaise] Het zou voor Airbus een kans zijn geweest om zijn eigen “Atlas” A400M samen te stellen, zelfs als de C-130J van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin veruit de favoriet was.

Ten slotte was het de derde fabrikant die de weddenschap won. Op 16 juni maakte het Nederlandse Ministerie van Defensie bekend dat het vijf C-390M-vliegtuigen wil kopen van het Braziliaanse bedrijf Embraer.

Deze keuze is een verrassing, ook al is dit toestel al besteld door twee Europese landen, Portugal [cinq exemplaires] Hongarije [deux unités]. Merk op dat Frankrijk in 2009 had overwogen om er een paar te kopen, op een moment dat Brazilië overwoog om de Rafale te kopen om zijn gevechtsluchtvaart te moderniseren.

Aanvankelijk was het de bedoeling van Nederland om de vier C-130H’s tot 2031 in dienst te houden en tegen die datum vier nieuwe vliegtuigen te hebben. Maar de beschikbaarheid ervan wordt als onvoldoende beschouwd, terwijl de behoefte aan tactisch luchtvervoer toeneemt vanwege de veiligheidssituatie in Europa. Het Nederlandse Ministerie van Defensie schat hun aantal op tussen de 2.400 en 4.000 vlieguren per jaar.

De C-390M kan met 4 vliegtuigen al voldoen aan de minimale eis van 2.400 vlieguren. De C-130J heeft hiervoor 5 vliegtuigen nodig”, legt Christoph van der Maat, de Nederlandse minister van Defensie, uit.

Hij merkte op dat de Embraer “beter bleek te zijn dan de Lockheed Martin C-130J, die als alternatief werd beschouwd.” Zo is de beschikbaarheid ‘hoger’ omdat er ‘minder onderhoud’ nodig is en ‘betere resultaten zijn behaald in een aantal operationele en technische eisen’.

READ  Prijzen stijgen fors in Europa

Ter herinnering: de C-390, aangedreven door twee IAE V2500 turbopropmotoren, kan 20 tot 25 ton vracht vervoeren op een afstand van 2.815 km en heeft een maximale kruissnelheid van 850 km/u.

Het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft de kosten van vijf C-390M-vliegtuigen niet gespecificeerd. Aan de andere kant merkte hij op dat gezien het grotere aantal vlieguren dat hij voor ogen had, de “geschatte kosten” tussen de “1 en 2,5 miljard euro” zouden liggen.

Een andere potentiële klant in Europa zou Zweden kunnen zijn. In 2017 werd, gezien Brasilia’s keuze voor de JAS-39E/F Gripen als gevechtsvliegtuig, de KC-390 aangeboden aan de Zweedse luchtmacht, die toen overwoog om, net als zijn Nederlandse tegenhanger, de C-130H Hercules te vervangen. Maar er werd besloten om het te verlengen tot 2030 … en dan, uiteindelijk, om het te vervangen Vier gebruikte C-130J’s Verkregen uit Italië.