Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland verontschuldigt zich bij de slachtoffers

AA / Belgrado

De Nederlandse regering heeft maandag excuses aangeboden aan Bosnische families die dierbaren hebben verloren tijdens de genocide in 1995 in Srebrenica in Oost-Bosnië en Herzegovina.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren spreekt tijdens de herdenking van de 27e genocide op de begraafplaats Podokari in Bosnië en Herzegovina.

“Srebrenica werd verpletterd… Nederland maakte ook deel uit van deze mislukking. Daarom bieden wij u onze diepste excuses aan. Deze zaak heeft Nederland voor altijd getekend”, zei hij.

De Nederlandse minister zei dat internationale organisaties hebben toegezegd onschuldige mensen te beschermen.

“De internationale gemeenschap is er niet in geslaagd de bevolking van Srebrenica te beschermen. Als lid van deze gemeenschap deelt de Nederlandse regering de politieke verantwoordelijkheid voor de omstandigheden waarin dit falen kan hebben plaatsgevonden. We kunnen het lijden niet uitwissen. Wat we kunnen doen is de geschiedenis onder ogen zien ’, voegde ze eraan toe.

In een zaak die in 2007 door de ouders van slachtoffers tegen de Nederlandse regering was aangespannen, heeft de rechtbank in Den Haag Nederland schuldig bevonden aan het uitleveren aan de Serviërs van 300 Bosnische burgers die tijdens de bezetting hun toevlucht hadden gezocht bij de Verenigde Naties en Nederlandse soldaten. Srebrenica.

– Genocide in Srebrenica

Meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -kinderen werden gedood toen Bosnisch-Servische troepen in juli 1995 de oostelijke stad Srebrenica aanvielen.

Servische troepen probeerden grondgebied van Bosnische moslims en Kroaten te veroveren om een ​​staat te creëren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verklaarde Srebrenica in het voorjaar van 1993 tot “veilig gebied”. Echter, troepen onder leiding van generaal Radko Miladic, die later werd veroordeeld voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide, vielen het grondgebied van de Verenigde Naties binnen.

READ  Nederland gaat 16 miljard euro uitgeven om inflatie terug te dringen, blijkt uit mediaberichten

De Nederlandse troepen reageerden niet toen alleen al op 11 juli Servische troepen het gebied binnenvielen, waarbij ongeveer 2.000 mannen en jongens omkwamen.

Ongeveer 15.000 inwoners van Srebrenica vluchtten naar de omliggende bergen, maar Servische troepen joegen op en doodden nog eens 6.000.

De stoffelijke overschotten van slachtoffers zijn gevonden op 570 locaties in het hele land.

In 2007 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Srebrenica genocide had gepleegd.

Op 8 juni 2021 bekrachtigden de rechters tijdens een hoorzitting in tweede aanleg voor het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen het vonnis van het Internationaal Straftribunaal voor het Voormalige Joegoslavië. Genocide, vervolging, misdaden en misdaden tegen de menselijkheid, uitroeiing en andere oorlogsmisdaden begaan in Bosnië en Herzegovina.

* Vertaald uit het Engels door Alex Sinhan Bogmis


Slechts een deel van de uitzendingen van Anadolu Agency aan haar abonnees via het Internal Broadcasting System (HAS) worden in verkorte vorm uitgezonden op de AA-website. Neem contact met ons op om u te abonneren.