Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: Juridische stappen wegens levering van F-35-onderdelen aan Israël

Nederland: Juridische stappen wegens levering van F-35-onderdelen aan Israël

Drie mensenrechten-ngo’s hebben de Nederlandse regering vrijdag opnieuw voor de rechter gedaagd, omdat ze zeiden dat het verbod op het leveren van F-35 gevechtsvliegtuigonderdelen aan Israël in de praktijk niet wordt gerespecteerd.

• Lees verder: Israël kondigde een deal aan met Washington om 25 extra F-35’s te kopen

• Lees verder: Rechtbank beveelt Nederland te stoppen met het leveren van F-35-onderdelen aan Israël

• Lees verder: NEDERLAND: Israëlische ambassade belaagd door straalvliegtuig met “brandbaar materiaal”

In een baanbrekende uitspraak in februari beval een hof van beroep Nederland om te stoppen met het leveren van onderdelen voor deze vliegtuigen die door Israël in de Gazastrook worden gebruikt.

De rechtbank oordeelde destijds dat er een “duidelijk risico” bestond dat de vliegtuigen betrokken zouden zijn bij handelingen die het internationaal humanitair recht schonden.

Maar de niet-gouvernementele organisaties keerden vrijdag terug naar de rechtbank, met het argument dat het verbod niet verhinderde dat in Nederland gemaakte onderdelen in Israëlische vliegtuigen terechtkwamen.

“Helaas wijst alles erop dat deze documenten uit Nederland in een baan om de aarde in Israël terechtkomen”, aldus Oxfam Novib, een van de drie organisaties achter het proces.

De Nederlandse overheid “bleef (munten) distribueren naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten. Lisbeth Jeckveld, een advocaat die de drie NGO’s vertegenwoordigt, zei vrijdag tegen de rechtbank dat dit in strijd was met de uitspraak van de rechtbank in februari.

“De uitspraak van de rechtbank is van toepassing op alle F-35-onderdelen, met Israël als uiteindelijke bestemming, en de regering moet al deze leveringen in de praktijk stopzetten”, betoogde hij, in de overtuiging dat de regering “serieus” zou moeten voorkomen dat reserveonderdelen Israël bereiken.

READ  De koning en koningin van Nederland reizen per trein naar Graz in Oostenrijk

Onder verwijzing naar gerechtelijke documenten zegt de publieke omroep NOS dat de Nederlandse regering heeft toegegeven niet te kunnen voorkomen dat onderdelen die naar de VS worden gestuurd uiteindelijk op Israëlische F-35’s terechtkomen.

Volgens door de NOS aangehaalde documenten verscheept de VS oorlogsonderdelen van Nederlandse makelij naar andere landen als onderdeel van een mondiaal reserveonderdelenpakket. Israël bevoorraadt zichzelf via dit reservoir.

De Nederlandse regering heeft aangegeven de uitspraak van februari te respecteren en heeft aangekondigd de zaak aan de Hoge Raad te zullen voorleggen.

Destijds wezen overheidsjuristen erop dat zelfs als Nederland geen in eigen land geproduceerde onderdelen leverde, Israël deze gemakkelijk elders kon verkrijgen.

Internationale juridische experts verzekerden AFP dat mensenrechtenschendingen door beide partijen in het conflict kunnen worden gepleegd.

Het conflict begon met een aanval van de Palestijnse islamitische beweging Hamas op Zuid-Israël op 7 oktober, waarbij 1.195 mensen omkwamen, voornamelijk burgers, volgens een AFP-rapport gebaseerd op Israëlische cijfers.

Als reactie hierop lanceerde Israël een offensief in de Gazastrook, dat nog steeds aan de gang is, waarbij volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza ten minste 37.765 mensen omkwamen, wederom voornamelijk burgers.