Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland is in de greep van de sterkste zomerstorm ooit gemeten

Nederland is in de greep van de sterkste zomerstorm ooit gemeten

Een zeldzame en hevige zomerstorm trof woensdag Nederland met windsnelheden van 146 km/u. Het was de sterkste storm die deze zomer tot nu toe is geregistreerd, en de sterkste in het hele land sinds januari 2018. Het veroorzaakte twee doden in Nederland en Duitsland.

Gepost door: Gewijzigd:

3 minuten

Nederland was op woensdag 5 juli in de greep van de sterkste zomerstorm ooit gemeten en honderden vluchten moesten worden geannuleerd op een van de belangrijkste Europese luchthavens, Amsterdam Schiphol Airport, terwijl wegen geblokkeerd waren.

Windsnelheden tot 146 km/u teisteren de kust van de Noordzee, waardoor bomen worden omgehakt en de Nederlandse autoriteiten ertoe worden aangezet mensen te adviseren thuis te blijven. Een 51-jarige vrouw is overleden nadat een boom op haar auto viel in Harlem, zegt de lokale politie. Een ander, 64, werd gedood door een vallende boom in Rhede, een klein Duits stadje vlakbij de grens met Nederland.

De luchthaven Schiphol waarschuwde dat een combinatie van harde wind, regen en slecht zicht zou leiden tot “zeer weinig vliegverkeer” voor zowel vertrekkende als aankomsten tot minstens 15.00 uur (13 GMT).

Lees verder“Zonder duidelijke financiering kan Frankrijk zijn klimaatdoelstellingen niet verwezenlijken”

Volgens de publieke omroep NOS zijn ruim 400 vluchten geannuleerd op de luchthaven Schiphol, een van de grootste luchtvaartknooppunten van Europa.

In het noorden van het land werden om veiligheidsredenen treinen stopgezet en werd een belangrijke snelweg in Alkmaar, nabij Amsterdam, afgesloten na een vrachtwagenongeluk, zeiden Nederlandse functionarissen.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vier regio’s in het noorden van het land een ‘code rood’-waarschuwing afgegeven – het hoogste niveau.

READ  Na Amsterdam is er nog een andere stad in Nederland bereikbaar vanaf Bordeaux Airport

Een derde van Nederland ligt onder zeeniveau

Het kabinet heeft mensen in de provincie Noord-Holland, waartoe ook de gemeente Amsterdam behoort, een mobiele telefoon gestuurd om thuis te blijven. Het wordt aanbevolen om alleen in levensbedreigende situaties de hulpdiensten te bellen.

De op één na hoogste aanhoudende wind met kracht 11 op de schaal van Beaufort werd gemeten in de haven van IJmuiden in Noord-Holland, de “sterkste zomerstorm ooit gemeten” in het land, volgens de Nederlandse weersvoorspellingswebsite Weerplaza. De windsnelheid van 146 km/u gemeten in IJmuiden was de sterkste die ooit in de zomer in Nederland is gemeten, waar het stormseizoen doorgaans van oktober tot april duurt, zo meldde de site.

Omdat een derde van het landoppervlak onder de zeespiegel ligt, is Nederland bijzonder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering.

Een boom valt tijdens een storm in Haarlem, ten westen van Amsterdam, op 5 juli 2023 in Nederland. © Remko de Waal, ANP/AFP

Het Nationaal Meteorologisch Instituut (KNMI) meldt dat de zeespiegelstijging een van de belangrijkste gevolgen is van de opwarming van de aarde in Nederland.

31 januari tot 1 nachtR In februari 1953 veroorzaakte een ernstige depressie op de Noordzee ruim 2.500 doden in Nederland, België en Groot-Brittannië, waaronder 1.836 Nederlanders.

Bekijk meerRetourticket – In Nederland bestaat 70 jaar na een dodelijke vloedgolf de angst om te verdrinken

Met AFP