Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland heeft 2,5 miljard euro op tafel gelegd om de grote ASML van het land te verankeren.

Nederland heeft 2,5 miljard euro op tafel gelegd om de grote ASML van het land te verankeren.

Nederland zal er alles aan doen om kampioen ASML op het nationale toneel te houden. Het aftredende kabinet van Mark Rudd maakte maandag 22 april een investeringsplan van 2,5 miljard euro bekend voor de regio Eindhoven, de bakermat van het bedrijf, en een uitbreidingsplan voor Brainport Industries, het technologiebedrijvenpark van Eindhoven. De geplande investering zal ook worden gebruikt om het wegen-, huisvestings- en scholennetwerk te verbeteren ten behoeve van de werknemers van het bedrijf.

Lees ook | Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Nederland is verwikkeld in de chipoorlog tussen de VS en China

In januari gaf CEO Peter Vennink van ASML aan verder te willen bouwen aan Veldoven (20.000 medewerkers in Nederland, 23.000 wereldwijd, met een marktkapitalisatie van circa 360 miljard euro). Frankrijk werd door sommigen genoemd, misschien door de heer die deze week met pensioen gaat. Vennink draagt ​​op woensdag 24 april de tot nu toe directeur zakelijke zaken over aan de Fransman, Christophe Fouquet.

Hij zal het bedrijf verder laten groeien, dat de omzet wil verdubbelen door specifiek te profiteren van de groeiende vraag naar componenten voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Genoeg van de verkoop van zijn krachtige machines voor het maken van elektronische chips aan China in januari 2024 om het verbod daarop te dekken. Het besluit van de regering werd diep betreurd door de ASML-leiders, maar dhr. Rutte moest buigen voor de druk van de Amerikaanse regering.

“Verklaring van doel”

De heer Vennink heeft druk uitgeoefend op de autoriteiten. Hij hekelt het gebrek aan interesse van politici in zijn bedrijf, de plannen om de belastingvoordelen voor buitenlandse werknemers te verlagen (bij ASML bedragen ze 40%) en een te restrictief immigratiebeleid dat zijn bedrijf ervan weerhoudt essentiële professionals aan te werven. – Hij is van plan om uiteindelijk twintigduizend nieuwe medewerkers aan te nemen. Onder leiding van de premier hebben de autoriteiten snel actie ondernomen.

READ  Bij het instorten van de brug kwamen twee mensen om het leven en raakten twee gewond

Maandag 22 april ondertekenden het kabinet en ASML een ‘Intentieverklaring’. De gemeente Eindhoven moet hier in juni toestemming voor geven. Het bedrijf is voorzichtig tevreden met de mogelijkheid om in de regio te blijven die veertig jaar geleden, in 1984, werd gecreëerd, maar benadrukt dat nog niet alle problemen zijn opgelost: de levering van elektriciteit aan de nieuwe locatie en de naleving van de milieuregels moeten worden opgelost.

Je zou 25,1% van dit artikel moeten lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.