Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

NAVO-leden scheppen op over eenzaamheid voorafgaand aan de gesprekken tussen de VS en Rusland

Voorafgaand aan de opening van de gesprekken tussen de VS en Rusland op maandag 10 januari in Genève om de dreiging van een Russische interventie in Oekraïne af te wenden, heeft de NAVO haar eenheid getoond. Rusland, dat de afgelopen maanden tienduizenden troepen heeft verzameld in de buurt van de Oekraïense grenzen, roept op tot veiligheidsgaranties van het Westen, met name een einde aan alle militaire samenwerking tussen de NAVO, Oekraïne en Georgië en elke uitbreiding van de NAVO naar het oosten. Europa.

De Russische militaire opbouw rond Oekraïne gaat door en gaat vergezeld van een dreigbrief van Moskou als zijn eisen niet worden ingewilligd. Het is echter onaanvaardbaar en het gevaar van een nieuw conflict is reëel.”Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag 7 januari na een videoconferentievergadering met de hoofden van diplomatie van de 30 lidstaten van de alliantie.

Moskou voorstellen

Eind vorig jaar kondigde het Kremlin twee verdragsvoorstellen aan die de NAVO zouden verplichten om elk toekomstig lidmaatschap van Oekraïne uit te sluiten en haar troepen in de buurt van de grens met Rusland te verminderen. “Het is voor de NAVO niet mogelijk afstand te doen van het principe van het recht van elk land om zijn eigen weg te kiezen, met inbegrip van het soort veiligheidsovereenkomst waarvan het deel wil uitmaken.”De heer Stoltenberg argumenteerde.

Maar de geallieerden stellen voorwaarden. “De Russische regering moet de-escaleren, diplomatieke kanalen nastreven en haar verplichtingen met betrekking tot de transparantie van militaire activiteiten nakomen.”Dat vroeg de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Dit werd van zijn kant bevestigd door zijn Poolse ambtgenoot Zbigniew Rau “Gesprekken met Rusland kunnen niet plaatsvinden in een situatie van escalatie richting Oekraïne en de NAVO.”. “Er zal geen discussie over de veiligheid van Europa plaatsvinden zonder dat de Europeanen aan de onderhandelingstafel zitten.”Jens Stoltenberg drong aan.

READ  In India is de drempel van 200.000 doden overschreden, een aantal dat ongetwijfeld sterk onderschat is

De Verenigde Staten staan ​​het zichzelf niet toe “afleiden” Vanwege Russische eisen om te voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Hij beloofde in Kiev dat hij er zou zijn Er is geen discussie over Oekraïne zonder Oekraïne.. een “Diplomatische oplossing” met Rusland “nog steeds mogelijk”Hij voegde eraan toe dat als Moskou het spel van dialoog speelt om de crisis over Oekraïne te bezweren.

We zijn klaar om krachtig te reageren op verdere Russische agressie. Maar een diplomatieke oplossing is nog steeds mogelijk en verdient de voorkeur als Rusland deze weg kiest.”Dat zei hij een week voor de besprekingen tussen het Westen en Moskou.

“De hele geopolitieke situatie in de regio vereist dat Europa en de Europese Unie hun visie op de dingen kunnen presenteren en werken en met alle belanghebbenden rond de tafel kunnen zitten.”De Franse president Emmanuel Macron drong vrijdag aan tijdens een ontmoeting in Parijs met leden van de Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen.

Ga de NAVO niet binnen in Oekraïne

We moeten ons voorbereiden op de mogelijkheid dat het overleg mislukt, verti Jens Stoltenberg. Als Rusland besluit militaire middelen in te zetten tegen een buurland, zal het worden onderworpen aan strenge economische en politieke sancties. “

Maar hij herhaalde dat de NAVO niet militair zou ingrijpen omdat Oekraïne geen lid is van de NAVO. ‘Oekraïne is een partner, maar valt niet onder de collectieve verdedigingsclausule van de 30 bondgenoten’, Hij zei. Desalniettemin bereidt het bondgenootschap zich voor om zijn militaire aanwezigheid aan de oostflank te versterken. ‘We hebben geweldige mogelijkheden’Jens Stoltenberg benadrukte dat de NAVO een snelle reactiemacht van 40.000 man had.

READ  Avondklok ingesteld in Reunion vanaf 1 januari

Na de besprekingen van Genève stemde Moskou ermee in om woensdag deel te nemen aan de vergadering van de NAVO-Rusland Raad, de eerste sinds de zomer van 2019. “Het is een positief teken omdat de spanning hoog is.”De lijn van Jens Stoltenberg. De vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zal de volgende dag in Wenen worden gevolgd.

Le Monde met Agence France-Presse en Reuters