Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

NASA slaagde erin in botsing te komen met een asteroïde met zijn letter, de eerste in zijn soort voor de mensheid

NASA slaagde erin in botsing te komen met een asteroïde met zijn letter, de eerste in zijn soort voor de mensheid

We zullen een paar dagen moeten wachten om te zien of de asteroïde inderdaad is afgeweken van zijn oorspronkelijke baan.

De foto’s zijn absoluut geweldig. Een NASA-ruimtevaartuig is maandag opzettelijk in botsing gekomen met een asteroïde Met als doel om van koers te veranderen, tijdens een ongekende testmissie die de mensheid moet leren hoe ze zichzelf kan beschermen tegen een potentiële dreiging in de toekomst.

Het schip, kleiner dan een auto, snelde met een snelheid van meer dan 20 duizend km / u naar zijn doel en arriveerde op tijd (23:14 GMT). NASA-teams, verzameld in het Mission Control Center in Maryland, Verenigde Staten, barstten in vreugde uit op het moment van de botsing.

“nieuw tijdperk”

Een paar minuten geleden groeide de asteroïde Demorphos, gelegen op ongeveer 11 miljoen kilometer van de aarde, geleidelijk aan in verbluffende beelden die live door het schip werden uitgezonden. We kunnen de kiezelstenen op het grijze oppervlak duidelijk onderscheiden, voordat de beelden stoppen op het moment van de explosie.

“We beginnen een nieuw tijdperk waarin we waarschijnlijk in staat zullen zijn om onszelf te beschermen tegen de gevaarlijke inslag van een asteroïde”, zegt Laurie Glaese, directeur planetaire wetenschappen bij NASA.

Demorphos heeft een diameter van ongeveer 160 meter en vormt geen gevaar voor onze planeet. Het is eigenlijk de satelliet van een grotere asteroïde, Didymus, die tot nu toe in 11 uur en 55 minuten is rondgevlogen. NASA probeert de baan van Demorphos met 10 minuten te verminderen, dat wil zeggen dichter bij Didymos.

Een van de laatste beelden die Dart vereeuwigde voordat hij in botsing kwam met Dimorphos
Een van de laatste beelden die Dart vereeuwigde voordat hij in botsing kwam met de Dimorphos © Jim WATSON / AFP

Het zal een paar dagen tot een paar weken duren voordat wetenschappers kunnen bevestigen dat het pad van de asteroïde inderdaad is veranderd. Ze zullen dit doen dankzij telescopen op aarde, die het contrast in helderheid zullen opmerken als de kleine asteroïde voor en achter de grote asteroïde passeert.

READ  Meteoriet van het jaar om vanavond naar te kijken: 5 dingen om te weten over de Perseïden

Als het doel bescheiden blijft in vergelijking met rampscenario’s zoals sciencefictionfilms ramp, is deze “planetaire verdedigingsmissie”, genaamd Dart (dart, in het Engels), de eerste die een dergelijke technologie test. Het stelt NASA in staat om te trainen voor het geval een asteroïde de aarde op een dag bedreigt.

“Ik denk dat Earthlings nu rustig kunnen slapen, dat zal ik doen”, zei Elena Adams, een ingenieur op de expeditie.

De asteroïde Demorphos kort voor de botsing
De asteroïde Demorphos kort voor de inslag © Jim WATSON / AFP

Nauw gecontroleerd

Het schip heeft tien maanden gereisd sinds het in Californië is vertrokken. Om een ​​doel zo klein als Dimorphos te raken, was de laatste fase van de vlucht volledig geautomatiseerd, als een zelfgeleide raket.

Drie minuten na de botsing werd verwacht dat een satelliet ter grootte van een schoenendoos, genaamd LICIACube en gelanceerd door het ruimtevaartuig vanaf stroomopwaarts, ongeveer 55 kilometer van de asteroïde zou passeren om foto’s van de projectielen te maken.

Deze gebeurtenis zou ook worden waargenomen door de Hubble-ruimtetelescopen en James Webb, die in staat zouden moeten zijn om een ​​heldere stofwolk te detecteren en zo de hoeveelheid uitgestoten materiaal te helpen beoordelen.

Dit alles zou het mogelijk maken om de samenstelling van Demorphos, die een groep vrij veel voorkomende asteroïden vertegenwoordigt, beter te begrijpen en zo de exacte impact te meten die deze techniek – de kinetische impact genoemd – op hen kan hebben.

De Europese Hera-sonde, gepland voor lancering in 2024, zal Demorphos in 2026 nauwlettend volgen om de gevolgen van de botsing te beoordelen en voor het eerst de massa van de asteroïde te berekenen.

READ  Zuurstof werd voor het eerst op een andere planeet geproduceerd!

Momenteel is er geen risico

Asteroïden waren in het verleden verrassingen voor wetenschappers. In 2020 zonk de Amerikaanse sonde Osiris-Rex veel meer dan verwacht op het oppervlak van de asteroïde Bennu. Evenzo is de samenstelling van Dimorphos momenteel onbekend.

Chief Scientist Tom Statler waarschuwde vorige week voor de missie: “Als de asteroïde op een volledig onverwachte manier reageert op een dartbotsing, kan dit ons ertoe brengen te heroverwegen in hoeverre een kinetische impact een generaliseerbare techniek is.”

66 miljoen jaar geleden verdwenen de dinosauriërs hoogstwaarschijnlijk nadat een grote asteroïde op ongeveer 10 km afstand met de aarde in botsing kwam.

Bijna 30.000 asteroïden van alle soorten en maten zijn gecatalogiseerd in de buurt van de aarde (ze worden bijna-aarde-objecten genoemd, dat wil zeggen dat hun baan de baan van onze planeet kruist). Vandaag de dag bedreigt geen van deze bekende asteroïden onze planeet voor de komende 100 jaar. Ze zijn echter nog niet allemaal vermeld.

Volgens wetenschappers zijn bijna alle exemplaren met een lengte van een kilometer of meer waargenomen. Maar ze schatten dat ze slechts ongeveer 40% van de asteroïden van 140 meter of meer kennen – die in staat zijn om een ​​hele regio te vernietigen.