Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

NASA licht sluier op eerste beelden van James Webb Space Telescope

NASA nam vrijdag enige spanning weg door een lijst met de vijf meest waargenomen doelen vrij te geven. We moeten echter nog tot volgende dinsdag wachten om deze beelden van sterren en sterrenstelsels te zien.

Het was een van de best bewaarde geheimen van de melkweg tot nu toe: wat zullen we zien in de eerste wetenschappelijke kleurenafbeeldingen van de James Webb Telescope, die volgende week worden onthuld? NASA nam vrijdag enige spanning weg door een lijst met de vijf meest waargenomen doelen vrij te geven.

Het is echter nog steeds nodig om te wachten tot volgende dinsdag om deze beelden van sterren en sterrenstelsels te zien, waar astronomen over de hele wereld op hebben gewacht en die geweldig zullen zijn, aangezien ze worden geproduceerd door de krachtigste telescoop die in een baan om de aarde is gestuurd.

Het eerste doelwit: de Carinanevel, die op zo’n 7.600 lichtjaar afstand staat. De Hubble-ruimtetelescoop heeft het al gefotografeerd en onthulde enorme pluimen van stof en gas. Maar de beelden van James Webb, wiens hoofdspiegel wordt gebruikt om het licht van deze veel grotere kosmische lichamen vast te leggen, beloven zeer indrukwekkend te zijn.

Nevels zijn de kraamkamers van sterren. NASA zei in een verklaring dat de Carinanevel de thuisbasis is van vele massieve sterren, meerdere malen zo groot als onze zon.

het licht van de dingen versterken

De Zuidelijke Ringnevel is ook een van de doelen. Het is de zogenaamde planetaire nevel, een enorme gaswolk rond een stervende ster. Het bevindt zich op ongeveer 2000 lichtjaar van de aarde (een lichtjaar is gelijk aan meer dan 9.400 miljard km).

READ  Karcher SC 3 Upright Easyfix stoomreiniger test: vuil gaat weg

Een ander doelwit: Stephan’s Quintet, een groep sterrenstelsels in het sterrenbeeld Pegasus. Volgens NASA is dit het eerste compacte cluster van sterrenstelsels dat in 1787 werd ontdekt.

Een groep sterrenstelsels genaamd SMACS 0723 staat ook op de lijst. NASA zegt dat het het licht van objecten achter hen vervormt en versterkt, waardoor het mogelijk wordt om “groepen sterrenstelsels te zien die van nature extreem ver weg en donker zijn”. Bill Nelson, het hoofd van NASA, beloofde vorige week “de diepste foto van ons universum ooit gemaakt”.

1,5 miljoen km van de aarde

Ten slotte moet ook de eerste spectroscopie van de James Webb Telescope, een techniek die wordt gebruikt om de chemische samenstelling van een ver object te bepalen, worden aangekondigd. WASP-96 b, een reuzenplaneet die voornamelijk uit gas bestaat en zich buiten ons zonnestelsel bevindt, zal op een afstand van 1150 lichtjaar staan. De ontdekking werd in 2014 aangekondigd en heeft een massa van ongeveer de helft van de massa van Jupiter.

Deze waarnemingen werden gedaan net toen James Webb onlangs volledig operationeel werd, na zijn lancering van de Ariane 5 afgelopen kerst en zijn lange reis om zijn observatiepost te bereiken, 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Maar NASA heeft nog niets laten uitlekken over deze eerste beelden, dus die verrassing werkt.