Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Moderna vaccin effectiever dan Pfizer tegen delta-variabele infectie?

Volgens een recent Amerikaans onderzoek zal het vaccin van Moderna 76% effectief zijn in het voorkomen van delta-variabele infectie, vergeleken met 42% voor Pfizer. Aan de andere kant blijven de twee producten effectief in het bestrijden van ernstige vormen.

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie van de Mayo Clinic, een Amerikaans universitair ziekenhuisconsortium, bieden de RNA-messenger Pfizer- en Moderna-vaccins niet dezelfde bescherming tegen de deltavariant, die nu de meerderheid is. Ook in Frankrijk. zoals onthuld Le Monde krantModerna zal met name effectiever zijn dan Pfizer bij het verminderen van het risico op besmetting bij gevaccineerde mensen.

In een eerder bericht gepubliceerd op 9 augustus op de MedRxiv-portalAan het einde van een studie die wetenschappers in de periode januari-juli 25.000 gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen in Minnesota volgden, bevestigden ze dat de twee vaccins ongeveer gelijkwaardige resultaten laten zien tegen de alfa-variant: Pfizer beschermt tegen 85% van ernstige en gehospitaliseerde vormen en 76% tegen infecties. Voor Moderna zijn deze percentages zo hoog als 92% tegen ernstige vormen en 86% tegen infecties.

Effectiviteit bij het vermijden van ziekenhuisopname

De situatie verandert volledig in het licht van de deltavariabele. Wat de ernstige vormen betreft, blijven de vaccins van Pfizer en Moderna zeer effectief om ziekenhuisopname te vermijden: 75% voor Pfizer en 81% voor Moderna. Daarentegen is de Delta-infectiebescherming die Pfizer biedt slechts 42%, vergeleken met 76% voor Moderna.

Volgens de onderzoekers is “de kans op infectie in juli na een volledige vaccinatie met Moderna ongeveer 60% lager dan die van een volledige vaccinatie met Pfizer.”

READ  Samantha Cristoforetti wordt de eerste Europese astronaut die het bevel voert over het International Space Station (ESA)

Er zijn aanvullende onderzoeken aan de gang om deze bevindingen te bevestigen en de robuustheid en werkzaamheid van deze vaccins tegen de delta-variant verder te bestuderen. Hun gegevens zouden laboratoria in staat kunnen stellen om in de toekomst effectievere vaccins te ontwikkelen.

In Frankrijk zijn sinds het begin van de vaccinatiecampagne meer dan 63,2 miljoen doses van het Pfizer-vaccin geïnjecteerd, vergeleken met slechts 7,8 miljoen van Moderna.