Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Minstens 35 lichamen in verkoolde auto’s: VN ‘geschokt’ door massamoord op burgers in Birma

primair
De Verenigde Naties zeiden op zondag 26 december “met afschuw vervuld” te zijn, nadat 35 lichamen werden ontdekt in een verkoolde auto op een weg in de Birma-stad Habrosu. Volgens de verstrekte informatie waren de slachtoffers burgers.

VN-plaatsvervangend secretaris-generaal Martin Griffiths zei zondag dat hij “geschokt was door berichten over een aanval op burgers” in Birma op 24 december. Hij beschreef “betrouwbare” informatie over het vinden van “35 lichamen” in brandende auto’s in het noordoosten van het land, en vervolgde in een verklaring: “Ik veroordeel deze ernstige feiten” en “vraag de autoriteiten om onmiddellijk te schieten”. Een serieus en transparant onderzoek.”

En op sociale media werden zaterdag foto’s gepubliceerd van twee vrachtwagens en een auto die in brand stonden op een weg in de stad Habrosu in de oostelijke staat Kayah, met lichamen erin. De leider van de rebellen tegen de heersende militaire junta, de Popular Defense Forces (PDF), zei dat hij minstens 27 lichamen had gevonden. Volgens het Myanmar Witnesses Observatory zijn op 24 december in de stad Habrosu 35 mensen, onder wie kinderen en vrouwen, door het leger verbrand en gedood. De woordvoerder van de militaire raad, Zaw Min Tun, gaf van zijn kant toe dat er vrijdag in het gebied botsingen waren geweest en dat soldaten een aantal mensen hadden gedood, zonder verdere details te geven.

1.300 burgers gedood in tien maanden

Toen maakte de niet-gouvernementele organisatie Save the Children bekend dat twee van haar medewerkers in Birma “vermist” waren. “Ik roep de Birmese strijdkrachten en alle gewapende groepen in Birma op om alle nodige maatregelen te nemen om burgers te beschermen”, zei Martin Griffiths.

READ  Volgens de lokale autoriteiten werden 200 gebouwen in brand gestoken, waarbij minstens vijf mensen omkwamen

Birma is in chaos gestort sinds de staatsgreep begin februari die een einde maakte aan een 10-jarige democratische overgangsperiode. Volgens een lokale NGO, de Association to Aid Political Prisoners (AAPP), werden binnen 10 maanden meer dan 1.300 burgers gedood. Als reactie daarop zijn civiele PDF-milities ingezet in het land en hebben ze regelmatig tegenslagen toegebracht aan het machtige Birmese leger.