Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Minstens 23 soldaten kwamen om bij plotselinge overstromingen in de Himalaya

Minstens 23 soldaten kwamen om bij plotselinge overstromingen in de Himalaya

Foto’s op sociale media laten een bruine stroom zien die over wegen stroomt en elektriciteitskabels meevoert.

gepubliceerd

updaten


leestijd :
1 minuut

De Teesta-rivier stroomt over in de staat Sikkim (India), 4 oktober 2023. (INDIAN ARMY / AFP)

Krachtige overstromingen stroomden een vallei in de Himalaya in het noordoosten van India binnen. “Als gevolg van plotselinge regenval op Lake Lunak, ten noorden van Sikkim, vonden er plotselinge overstromingen plaats in de Teesta-rivier (…) 23 soldaten gingen verloren.” De strijdkrachten meldden op woensdag 4 oktober dat voertuigen onder water stonden. “Onderzoek is gaande”Ze legden het uit.

Dit afgelegen bergachtige gebied ligt in de Himalaya, vlakbij de grens van India met Nepal. Lake Lunak, gelegen aan de voet van een gletsjer nabij Kangchenjunga, is de derde hoogste berg ter wereld. Het Indiase leger beschreef dat als gevolg van een stroomopwaartse dam die eerder water had geloosd, het peil van de Teesta-rivier 4,5 meter hoger was dan normaal. Foto’s op sociale media laten een bruine stroom zien die over wegen stroomt en elektriciteitskabels meevoert.

Overstromingen en aardverschuivingen komen relatief vaak voor in India en veroorzaken veel schade, vooral tijdens de moessonperiode, die duurt van juni tot september. Maar tegen oktober is de last van de moesson meestal verdwenen. Deskundigen wijzen erop dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat deze rampen vaker voorkomen en groter worden. Smeltende gletsjers vergroten ook de omvang van rivieren, terwijl ongereguleerde bouwwerkzaamheden in overstromingsgevoelige gebieden de schade ook kunnen verergeren.