Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Republikeinse leider Kevin McCarthy in het Huis van Afgevaardigden is de eerste in zijn soort

De Republikeinse leider Kevin McCarthy in het Huis van Afgevaardigden is de eerste in zijn soort

Kevin McCarthy, een Republikeinse vertegenwoordiger, werd op dinsdag 3 oktober uit zijn functie als president ontheven nadat er een afzettingsstemming was gehouden.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het Amerikaanse Congres: de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, werd dinsdag uit zijn ambt gezet, het slachtoffer van broedermoordgeschillen binnen zijn partij.

Na een verhit debat tussen conservatieven in de Raad stemden 216 gekozen functionarissen vóór zijn verwijdering, waaronder acht Republikeinen, vergeleken met 210.

Direct na dit ongekende resultaat werd een glimlachende Kevin McCarthy omringd door leden van zijn partij, die hem omhelsden en hem de hand schudden.

McCarthy werd ervan beschuldigd een deal te hebben gesloten met Biden

De stemming luidt een periode van intense onrust in het Huis van Afgevaardigden in, omdat er voor een alternatief moet worden gekozen, wat naar verwachting zeer ingewikkeld zal zijn. Dit kwam nadat een gekozen functionaris van extreem Amerikaans rechts, Matt Gates, een voorstel had ingediend om de “Speaker of Parliament” te ontslaan, ook al was hij lid van zijn partij.

Deze in Florida gekozen functionaris bekritiseert Kevin McCarthy vooral omdat hij met de gekozen Democraten heeft onderhandeld over een tijdelijke begroting ter financiering van de federale regering, waar veel conservatieven tegen waren. Ook beschuldigt hij de Republikeinse beweging ervan een “geheim akkoord” te hebben gesloten met president Joe Biden over een mogelijk pakket voor Oekraïne.

De rechtervleugel van de Republikeinse Partij is echter sterk gekant tegen het vrijgeven van extra geld aan Kiev, omdat ze vinden dat het geld in plaats daarvan gebruikt moet worden om de migratiecrisis aan de grens tussen de VS en Mexico te bestrijden.

READ  Salmonella in de keukens: 59 klanten van een beroemd restaurant leden aan voedselvergiftiging, van wie er 6 in het ziekenhuis werden opgenomen

Het maakte niet uit dat de overgrote meerderheid van de parlementaire fractie van Kevin McCarthy het publiekelijk steunde: de aanhangers van Trump hadden de facto een vetorecht in het Huis van Afgevaardigden, gezien de flinterdunne Republikeinse meerderheid in die instelling.

‘We staan ​​aan de rand van de afgrond’

Een tijdlang leek Kevin McCarthy te denken dat hij zijn hoofd zou redden, in de hoop dat politieke berekeningen de overhand zouden krijgen en dat hij steun zou kunnen krijgen van de Democraten, ook al waren ze heel eerlijk, in ruil voor concessies. Inspanning verloren.

“Het is aan de Republikeinse Partij om een ​​einde te maken aan de Republikeinse burgeroorlog in het Huis van Afgevaardigden”, zei Democratische leider Hakeem Jeffries dinsdag in een bericht na een lange ontmoeting met zijn parlementaire fractie.

“De redenen waarom de Republikeinen hun problemen moeten aanpakken zijn legio”, zei Pramila Jayapal, een progressief gekozen functionaris, resoluut. “Laat ze zich wentelen in het moeras van hun eigen incompetentie en onvermogen om te regeren.”

Als teken van de verdeeldheid die de Republikeinen verscheurde, verdedigden conservatieve gekozen functionarissen in de zaal om beurten en tegen Kevin McCarthy.

“We staan ​​op de rand”, zei Tom McClintock, een Republikeins gekozen functionaris, vóór de stemming. “We hebben nog maar een paar minuten om tot bezinning te komen en ons het ernstige gevaar te realiseren.”

“Chaos is president McCarthy.”

Als de motie voor afzetting wordt aangenomen, zei hij, ‘zal het Huis verlamd raken’, ‘zullen de Democraten zich verheugen over het disfunctioneren van de Republikeinen, en zal de bevolking terecht walgen.’

READ  250.000 demonstranten de straat op tegen de extreemrechtse partij Alternatief voor Duitsland, die koploper is in opiniepeilingen

Zijn collega Tom Cole waarschuwde voor de ‘chaos’ waarin het Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen terecht zouden kunnen komen als Kevin McCarthy wordt afgezet.

‘Chaos is president McCarthy,’ antwoordde Matt Gaetz. “Chaos is iemand die je niet kunt vertrouwen.”

Deze interne conflicten, die op klaarlichte dag aan het licht kwamen, waren voor de voormalige Republikeinse president Donald Trump aanleiding om te reageren. “Waarom besteden de Republikeinen hun tijd aan onderlinge ruzie, waarom vechten ze niet tegen de extreem-linkse Democraten die ons land vernietigen?” schreef hij op zijn Social Truth-platform.

De eerste evacuatie van een “spreker”

Een dergelijke stemming is in de Verenigde Staten al meer dan een eeuw niet meer gehouden, en er is nog nooit een president uit zijn ambt ontheven.

Kan Kevin McCarthy, 58, proberen terug te keren naar zijn baan? De hypothese is niet vergezocht, aangezien hij het recht heeft om opnieuw te vluchten. Op eigen risico: hij werd afgelopen januari met kracht verkozen, dankzij een zeer kleine Republikeinse meerderheid.

Om aan de macht te komen, moest hij enorme compromissen sluiten met ongeveer twintig Trump-aanhangers, waaronder de mogelijkheid dat elke gekozen functionaris de mogelijkheid zou hebben om een ​​stemming uit te schrijven om hem af te zetten. Een belofte die hem dinsdag achtervolgde.

Belangrijkste artikelen