Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Mijn regels bepalen mijn leven”

“Mijn regels bepalen mijn leven”

“Mijn regels bepalen mijn leven. De eerste drie dagen kan ik niet uitgaan.” Zoe, 22, lijdt aan endometriose, een chronische ontstekingsziekte die ongeveer één op de tien vrouwen treft. Wat resulteert in hevige pijn tijdens de menstruatie en/of vruchtbaarheidsproblemen.

Bij haar werd de diagnose niet zonder moeite begin 2021 gesteld, enkele maanden nadat een echo van het bekken in september 2020 een massa ter grootte van een pingpongbal in haar linker eierstok aan het licht bracht. “In haar rapport merkte de radioloog op dat er sprake was van een vleesboom, zonder de tijd te nemen om het uit te leggen. Mijn huisarts vertelde mij dat dit op mijn leeftijd uiterst zeldzaam was en verwees mij door naar een gynaecoloog in Lorient. (Morbihan) »Port Louisian herinnert het zich.

Lees ook: Endometriose: terugbetaling van speekseltesten in 2025, eerste stap naar verbetering van de diagnose

Een medische afspraak die nog steeds een stempel op de jonge vrouw drukt als ze er drie jaar later over vertelt. “De massa verschijnt niet langer aan de linkerkant, maar er begint zich een andere massa te vormen in de rechter eierstok.”

Dan stelt Zoe terloops de vraag…

READ  Een gedeeltelijke maansverduistering deze zaterdagavond: vanaf wanneer kunnen we het fenomeen waarnemen?