Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Microsoft Surface Pro 9 5G-test: er is nog maar heel weinig software geoptimaliseerd voor ARM-architectuur

Microsoft Surface Pro 9 5G-test: er is nog maar heel weinig software geoptimaliseerd voor ARM-architectuur

Microsoft Surface Pro 9 is uitgerust met Microsoft SQ3-processor van Qualcomm. Er is weinig informatie beschikbaar, we weten alleen dat het een Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3-processor is met 8 kernen geëtst in 5 nm

Surface Pro 9-benchmark is laag (54). Het plaatst het net onder Huawei’s Windows-tablet, de MateBook E en zijn Core i5-1130G7 mini (56), en het loopt ver achter op Intel’s versie van de Surface Pro 9 (87).
Dit komt door het ontbreken van software die is geoptimaliseerd voor Windows ARM. Als er geoptimaliseerde versies van ARM-software zijn, wordt de score zelfs aanzienlijk verbeterd.
Als voorbeeld in Geekbench 5.4 scoorde de SQ3 1119 in single-core en 5707 in multi-core; Een eerlijke score, ongeveer vergelijkbaar met die van de Intel Core i7-1255U (1145 en 6792). Nog ter vergelijking: de Apple M1 met zijn volledig aangepaste omgeving haalt respectievelijk 1739 en 7717, en het comprimeren van het bestand in 7-Zip duurt 455 seconden voor de Intel-versie en 486 seconden voor de SQ3-versie.

Aan de andere kant kan software zonder ARM-specifieke versies werken, maar met emulators. In Photoshop duurt onze toepassing van een reeks filters 138 seconden voor de Intel-versie en 525 seconden voor de ARM-versie; Zo is de verwerkingstijd bijna verdrievoudigd. Cinebench R23, onze tweede benchmark, heeft geen ARM-versie – in tegenstelling tot GeekBench 5.4 – en de resultaten lijden eronder: 559/3733 voor de SQ3-processor en 1145/8307 voor de Intel-processor.

Ontworpen voor Windows ARM en niet voor Windows ARM, is deze softwarevergelijking een perfecte illustratie van de problemen die je kunt tegenkomen met Surface Pro 9 ARM. De SQ3 presteert behoorlijk zolang de juiste software wordt gebruikt – ook al blijft hij lager dan de Apple M1, ook in ARM en meer dan twee jaar geleden uitgebracht!

READ  CG-1: 's Werelds krachtigste kunstmatige intelligentie-supercomputer met 54 miljoen cores

Microsoft werkt eraan dit probleem te verminderen. Alle native Windows-applicaties zijn dus volledig compatibel met Windows ARM (rekenmachine, Edge, Media Player, enz.), evenals sommige applicaties in de Microsoft Store en natuurlijk de Office-suite.
Sommige uitgevers bieden software aan die is ontworpen voor Windows ARM (VLC, HandBrake, 7-Zip …), maar het is verre van een wondermiddel. Zo is de meer responsieve x86-versie Spotify ARM alleen beschikbaar in bèta dankzij een link in het forum van de redactie en wordt de x86-only versie aangeboden door de Microsoft Store.
Integendeel, Adobe Creative Cloud, waarmee u abonnementen kunt beheren en de bijbehorende software kunt installeren, is niet compatibel tijdens het optimaliseren van Lightroom en Photoshop … dus wees voorzichtig als u specifieke software gebruikt, bekijk deze. Compatibiliteit.