Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Microsoft Surface Pro 9 5G-test: er is nog maar heel weinig software geoptimaliseerd voor ARM-architectuur

Microsoft Surface Pro 9 is uitgerust met Microsoft SQ3-processor van Qualcomm. Er is weinig informatie beschikbaar, we weten alleen dat het een Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3-processor is met 8 kernen geëtst in 5 nm

Surface Pro 9-benchmark is laag (54). Het plaatst het net onder Huawei’s Windows-tablet, de MateBook E en zijn Core i5-1130G7 mini (56), en het loopt ver achter op Intel’s versie van de Surface Pro 9 (87).
Dit komt door het ontbreken van software die is geoptimaliseerd voor Windows ARM. Als er geoptimaliseerde versies van ARM-software zijn, wordt de score zelfs aanzienlijk verbeterd.
Als voorbeeld in Geekbench 5.4 scoorde de SQ3 1119 in single-core en 5707 in multi-core; Een eerlijke score, ongeveer vergelijkbaar met die van de Intel Core i7-1255U (1145 en 6792). Nog ter vergelijking: de Apple M1 met zijn volledig aangepaste omgeving haalt respectievelijk 1739 en 7717, en het comprimeren van het bestand in 7-Zip duurt 455 seconden voor de Intel-versie en 486 seconden voor de SQ3-versie.

Aan de andere kant kan software zonder ARM-specifieke versies werken, maar met emulators. In Photoshop duurt onze toepassing van een reeks filters 138 seconden voor de Intel-versie en 525 seconden voor de ARM-versie; Zo is de verwerkingstijd bijna verdrievoudigd. Cinebench R23, onze tweede benchmark, heeft geen ARM-versie – in tegenstelling tot GeekBench 5.4 – en de resultaten lijden eronder: 559/3733 voor de SQ3-processor en 1145/8307 voor de Intel-processor.

Ontworpen voor Windows ARM en niet voor Windows ARM, is deze softwarevergelijking een perfecte illustratie van de problemen die je kunt tegenkomen met Surface Pro 9 ARM. De SQ3 presteert behoorlijk zolang de juiste software wordt gebruikt – ook al blijft hij lager dan de Apple M1, ook in ARM en meer dan twee jaar geleden uitgebracht!

READ  Ongelooflijke foto's van de donkere kant van de maan gemaakt door de Orion-capsule

Microsoft werkt eraan dit probleem te verminderen. Alle native Windows-applicaties zijn dus volledig compatibel met Windows ARM (rekenmachine, Edge, Media Player, enz.), evenals sommige applicaties in de Microsoft Store en natuurlijk de Office-suite.
Sommige uitgevers bieden software aan die is ontworpen voor Windows ARM (VLC, HandBrake, 7-Zip …), maar het is verre van een wondermiddel. Zo is de meer responsieve x86-versie Spotify ARM alleen beschikbaar in bèta dankzij een link in het forum van de redactie en wordt de x86-only versie aangeboden door de Microsoft Store.
Integendeel, Adobe Creative Cloud, waarmee u abonnementen kunt beheren en de bijbehorende software kunt installeren, is niet compatibel tijdens het optimaliseren van Lightroom en Photoshop … dus wees voorzichtig als u specifieke software gebruikt, bekijk deze. Compatibiliteit.