Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Met Tu Lam krijgt Vietnam een ​​chef van de veiligheidsdienst

Met Tu Lam krijgt Vietnam een ​​chef van de veiligheidsdienst

Na enkele maanden van schommelingen aan de top van de macht lijkt de komst van generaal Tu Lam, de huidige minister van Openbare Veiligheid (Politie) naar het presidentschap van Vietnam, op zijn minst een grote stap, zo niet een gevolg, in de felle machtsstrijd. strijd die dit eenpartijsysteem de afgelopen jaren heeft gemonopoliseerd. De ambitieuze en machtige Lam lijkt in dit stadium een ​​duidelijke winnaar te zijn: hij werd op woensdag 22 mei door de Nationale Vergadering gekozen, nadat hij door de partij was gesteund. Volgens de staatstelevisie hebben 472 van de 473 afgevaardigden deze keuze bij geheime stemming goedgekeurd.

Vietnam zit sinds maart zonder president, na het plotselinge aftreden van Vu Van Thuong. Feitelijk verving hij echter zijn voorganger, die ongeveer een jaar later eveneens ‘aftrad’, in deze grotendeels symbolische positie, die feitelijk overeenkomt met de tweede plaats in de partijstaathiërarchie: de hoogste macht in Vietnam is in handen van de generaal. De secretaris van de Communistische Partij van Vietnam, Nguyen Phu Trong, is sinds 2011 in functie.

Eind april was het de beurt aan de voorzitter van de Nationale Vergadering, Vuong Dinh Hue, de vierde ‘pijler’ van de partijstaat, om zich over te geven. Hij werd op 16 mei gevolgd door Truong Thi My, het enige vrouwelijke lid van het Politburo, de leidende groepering van de Communistische Partij. Het telt nu slechts twaalf leden in plaats van achttien, na opeenvolgende aftreden aan het hoofd sinds de conferentie van 2021, wat een ongekend verlies is in de geschiedenis van de partij. naast Voor Lam als president van het land adviseerde het Centraal Comité van de Communistische Partij van Vietnam andere vacante politieke en regeringsposities te vervangen. Deze laatsten worden vervolgens “gekozen” door de Nationale Vergadering – een formaliteit in dit eenpartijstelsel.

READ  In Madrid demonstreerden 150.000 boeren en veeboeren tegen stijgende brandstofprijzen

“Het coördineren van de strijd om de macht”

Al deze leiders nemen officieel ontslag onder een mysterieuze naam “Overtredingen en tekortkomingen” Bij het beheren van de zaken van het land, wat sommigen misschien doen “Veroorzaakte een negatieve impact op de publieke opinie” En ‘Het tastte de reputatie van de partij, de staat en henzelf aan’ In het gewone taalgebruik staat hun uittreding gelijk aan een eervolle en onderhandelde uittreding uit corruptiezaken die hen direct of indirect aangaan. Er is echter geen tekort aan hen: honderden partijfunctionarissen, maar ook rijke en beroemde zakenlieden, zijn zwaar veroordeeld sinds de frontman van de Communistische Partij, Nguyen Phu Trong, in 2016 een uitgebreide anti-corruptiecampagne lanceerde. campagne en “Moreel” Een partij die de ‘Burning Furnace’ wordt genoemd, gebaseerd op het model dat sinds 2013 in China wordt gedragen door zijn Chinese tegenhanger, Xi Jinping.

Je hebt 54,2% van dit artikel om te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.