Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Met een BYD-accu laadt de Tesla Model Y razendsnel op

Met een BYD-accu laadt de Tesla Model Y razendsnel op

Tesla Model Y

De nieuwe oude Tesla Model Y-aandrijflijn bevat een BYD-batterij, waardoor deze zeer snel kan worden opgeladen.

Ondanks de sterke kritiek van Elon Musk op de Chinese fabrikant in het verleden, hebben Tesla en BYD zojuist een productiepartnerschap de hand geschud: de Chinese fabrikant levert nu LFP-cellen om het batterijpakket van de Tesla Model Y Propulsion te vormen. Het datablad verandert niet, maar in de praktijk gaat het bijvullen sneller.

Behalve een iets lager ruw vermogen (58 kWh vs. 60 kWh), geeft de BYD-unit hetzelfde maximale laadvermogen van 170 kW weer. Het bewijst echter dat we niet alleen op deze waarde moeten vertrouwen. Dit blijkt uit de laadcurve gepubliceerd in Duits TTF-forumdie de veranderingen duidelijk laat zien.

10-80% in minder dan 20 minuten voor een Tesla Model Y?

Terwijl de vorige CATL-batterij een tijdelijke stroompiek had, is de eenheid van BYD duurzamer. In deze oplaadcurve (rood gemarkeerd) zien we dat de piek werd gehandhaafd tot ongeveer 50%, voordat deze langzaam afnam.

Deze zachte profielcurve (het doet denken aan die van de Tesla Model S Grande Autonomie die we exclusief hebben kunnen meten) maakt het mogelijk om oplaadtijden te verkorten. Het blijft om de exacte oplaadtijd tussen 10 en 80% te weten. Maar volgens sommige getuigenissen zal de SUV in iets meer dan een kwartier van 20 naar 80% kunnen gaan. Het duurt dan minder dan 20 minuten om 10-80% te doen. In theorie is hij net zo snel als de Hyundai Ioniq 6. In de praktijk ligt het gemiddelde laadvermogen logischerwijs veel lager: we berekenden grofweg een waarde van 130 kW, waarmee de SUV in een zeer goed marktgemiddelde zou komen te liggen.

READ  Xbox kondigt Space Jam aan voor Xbox Game Pass en 3 speciale consoles | Xbox One

Lees ook
Tesla is begonnen met de productie van de door batterijen aangedreven Model Y’s van BYD in de fabriek in Berlijn