Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Meer dan een derde van de sterfgevallen als gevolg van hittegolven is direct toe te schrijven aan de opwarming van de aarde

Geplaatst op di 01 juni 2021 om 08:24

Onderzoekers schatten de tol van de opwarming van de aarde op ongeveer 100.000 doden per jaar, wat ervoor zorgt dat dit aantal waarschijnlijk wordt onderschat.

Een op maandag 31 mei gepubliceerde studie schat dat meer dan een derde van de sterfgevallen wereldwijd als gevolg van hittegolven eigenlijk het gevolg is van de opwarming van de aarde.

Om dit zeldzame attributieonderzoek naar de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de volksgezondheid uit te voeren, verzamelden 70 internationale onderzoekers gegevens van 732 locaties in 43 landen gedurende een periode tussen 1991 en 2018. Vervolgens gebruikten ze een complexe methodologie om uit gezondheidsgegevens temperatuurmetingen en klimaatmodellering, Het verschil tussen het aantal geregistreerde hittegerelateerde sterfgevallen en de sterfgevallen die zouden zijn verwacht zonder de temperatuurstijging.

Volgens de resultaten van hun berekeningen gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, Gemiddeld 37% van de hittegerelateerde sterfgevallen is direct toe te schrijven aan de gevolgen van opwarming. Volgens onderzoekers leidt dit tot 100 duizend hittegerelateerde sterfgevallen per jaar en is het direct toe te schrijven aan klimaatverandering.

Dit aantal kan worden onderschat vanwege het gebrek aan gegevens voor bepaalde regio’s in de wereld die bijzonder worden getroffen door hittegolven, zoals Centraal-Afrika of Zuid-Azië.

In ontwikkelde landen, de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië of Spanje varieert het aantal sterfgevallen als gevolg van de opwarming van de aarde van 35% tot 39%, maar dit gemiddelde stijgt tot boven de 40% in landen als Mexico, Zuid-Afrika, Thailand en Vietnamees. of Chili. Het overschrijdt 60% in sommige landen zoals Brazilië, Peru, Colombia, de Filippijnen, Koeweit en Guatemala.

READ  Wat we weten over enorme vervuiling door een brand in een containerschip?

Deze resultaten laten zien dat “Klimaatverandering is niet iets voor de verre toekomst”zegt Antonio Gasparini, hoofdauteur van de studie en professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. “We kunnen negatieve gezondheidseffecten meten, naast de al bekende ecologische en milieueffecten.”

Een studie uit 2019, gepubliceerd in The Lancet, schatte het aantal sterfgevallen wereldwijd op 300.000 per jaar als gevolg van hittegolven, waarvan wetenschappers waarschuwden dat deze zouden blijven toenemen onder invloed van klimaatverandering, net als degenen die dat deden. In 2003 stierven in Europa ongeveer 70.000 mensen.

Deze sterfgevallen zijn niet uitsluitend te wijten aan de algemene stijging van de zomertemperaturen (1,5 °C sinds 1991 in de studiegebieden). Vooral de duur van hittegolven, de stijging van de nachttemperaturen ten opzichte van de dag of de luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Ook copingtechnieken kunnen een rol spelen. Zo zou het sterftecijfer kunnen afnemen met de verspreiding van airconditioning. Maar dit verbruikt op zich energie en draagt ​​zo bij aan oververhitting…

Studies over het toeschrijven van de gevolgen van opwarming, met name aan extreme weersomstandigheden, zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, maar zijn nog steeds zeer zeldzaam in termen van gezondheidsresultaten, benadrukt Dan Mitchell, een onderzoeker aan de universiteit. uit Bristol (Groot-Brittannië), in een commentaar op de studie gepubliceerd door Nature Climate Change. “Deze verschuiving in perspectief is essentieel voor wereldleiders om de risico’s te begrijpen.”