Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Luister naar Pandu, het oudste en grootste levende organisme op aarde

Luister naar Pandu, het oudste en grootste levende organisme op aarde

Dat is bijna een jaar geleden: een groep artiesten maakte een unieke opname, die van Pandu, het grootste en oudste levende wezen en bosboom op aarde. Een technische prestatie waarvan het verbluffende resultaat ons herinnert aan de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet.

Wist je dat ? Je kunt luisteren naar het zwaarste levende organisme op onze planeet. De naam: Pando, een gigantische kloonkolonie van espenbomen die groeien uit een enkel wortelnetwerk dat meer dan 108 hectare beslaat en ongeveer 6.000 ton weegt. Leeftijd: 8.000 tot 12.000 jaar oud…wat het ook tot een van de oudste wezens op aarde maakt. Het is genoeg om indruk te maken op meer dan één persoon.

Bosboomlied

Dit is het geval van Jeff Rice, een geluidskunstenaar die aan een vreemd project is begonnen: het opnemen van de geluiden van Bando, inclusief… OscillatiesOscillaties Ga door de wortels en bladeren.

Om dit te doen plaatste hij een hydrofoon in een gat aan de basis van een van de Pando-takken en liet deze zakken tot hij de wortels raakte. De verkregen opnames maakten het mogelijk om de trillingen vast te leggen die afkomstig zijn van de wortels en bladeren van de boom.

Het prachtige resultaat stelt ons in staat het geluid van wind of regen in de bladeren te horen, maar ook de trillingen die door de wortels gaan, te zwak om rechtstreeks door het menselijk oor te worden waargenomen zonder versterking.

Een artistieke ervaring in dienst van de wetenschap

Gepresenteerd ter gelegenheid van 184H bijeenkomst vanAkoestische Vereniging van Amerika In mei 2023 zouden deze gegevens – afgezien van de schoonheid ervan – kunnen worden gebruikt om de gezondheid en de innerlijke werking van dit bomenbos beter te begrijpen, waardoor waardevolle informatie kan worden verkregen over hoe EcosystemenEcosystemen Bos reactie KlimaatveranderingKlimaatverandering.

READ  Het beste scifi-verhaal van de jaren 2000 zal niet snel beschikbaar zijn voor streaming

Omdat Pandu (bijna) in stilte sterft, ondanks menselijke activiteiten, milieucrisissen, ziekten en bosbranden. Een tragedie die de vereniging vooral probeert te stoppen Bando-vrienden Zij spaart kosten noch moeite om dit uitzonderlijke ecologische en historische erfgoed te beschermen.